San Gimignano
San Gimignano, pieszczotliwie określane jako „średniowieczny Manhattan”, to niezwykłe miasto pełne średniowiecznego uroku. Znane z licznych wież, obfituje też we wspaniałe place, wąskie kamienne uliczki i romantyczne zakątki. Z wielu miejsc rozciągają się wspaniałe widoki na dolinę rzeki Elsa. Należy do miast, których nie można pominąć podczas zwiedzania Toskanii.
Podstawowe informacje - San Gimignano
San Gimignano
Już same wieże sprawiają, że warto odwiedzić tę średniowieczną kapsułę czasu, jednak San Gimignano jest pełne różnych niecodziennych atrakcji turystycznych. Pamiętaj, aby zostać tam aż opuszczą je największe tłumy. Zwróć uwagę, że jeden bilet łączony pozwala na wstęp do wszystkich muzeów.
Czytaj dalejZakupy, parkowanie i zwiedzanie
San Gimignano jest mocno nastawione na turystykę, co widać po miejscowych sklepach. Chociaż można tu kupić niewiele oryginalnych lub niepowtarzalnych rzeczy, w specjalistycznych sklepach spożywczych i winiarskich można znaleźć dobre prezenty lub zaopatrzyć się w porządny prowiant. Polecamy szczególnie miejscową oliwę (jakość oliwy mierzona jest zawartością kwasu; najlepsze oliwy extra vergine zawierają go mniej niż 1%).
Czytaj dalejJedzenie i picie
Vernaccia di San Gimignano to charakterystyczne białe wino ‒ orzeźwiające, wyraziste, o złotej barwie, popularne już od czasów Dantego. Aby odpowiednio zakończyć toskańską ucztę, zamocz cantuccini, kruche migdałowe biszkopty, w Vin Santo, miejscowym bursztynowym winie deserowym.
Toskańska oliwa od lat słynie ze swojej jakości oraz wspaniałego smaku i struktury. Mieszkańcy San Gimignano podchodzą do oliwy z wielkim entuzjazmem, a oliwki były tu uprawiane już od czasów Etrusków, tak jak w przypadku plantacji Montenidoli. Oliwa Extra Vergine di San Gimignano jest tego pysznym przykładem (www.montenidoli.com).
Ogromną rolę w miejscowej kuchni odgrywają mięsa, a w menu często znajdziemy zarówno koperkowe salami, jak i królika. Najlepszym daniem mięsnym pozostaje jednak bistecca alla fiorentina, ogromny, delikatny, krwisty i soczysty stek z kością. Jednocześnie, ze względu na bliskość Sieny, w San Gimignano można się także spodziewać wielu sieneńskich potraw. Na tamtejszych wsiach z ozdobionych białymi paskami świń rasy Cinta Senese produkuje się wieprzowinę i inne wyroby masarskie, uznawane za najlepsze w regionie już od czasów Etrusków. Polowanie to popularny sport, dzięki któremu w menu miejscowych restauracji znajdziemy podawane na wiele sposobów mięso z dzika, cinghiale. Mimo próśb działaczy ochrony przyrody nadal można tu zgodnie z prawem polować na małe ptaki, od wróbli po przepiórki.