Pienza
Pienza jest wykwintnym, renesansowym „domkiem dla lalek”, na jej nieszczęście niemal zbyt idealnym. Popularność Pienzy znacząco wzrosła dzięki wyróżnieniu przez UNESCO i dogodnym warunkom do stworzenia planu filmowego. Mówiąc wprost, turyści przybywają do miasta prawie równie często ze względu na szeroki wybór serów pecorino, co z powodu renesansowej architektury. W 1405 roku urodził się tu papież Pius II. Upoważnił on Bernardo Rosselliniego do odbudowania rodzinnej wioski jako wzór renesansowego miasta. W rezultacie powstało coś, co miejscowi nazywają „a città d’autore” – miasto zainspirowane jedną wizją. Po spacerze wokół murów obronnych Pienzy w poszukiwaniu wspaniałych widoków Monte Amiaty i Val d’Orcii, niewielu może się oprzeć odpoczynkowi połączonemu z lunchem w uroczej karczmie. Spodziewaj się, że w menu znajdziesz sery pecorino z owczego mleka. Okolice Pienzy z kasztanowcami otaczającymi miasto, cyprysami, gajami oliwnymi, makami i polami słoneczników są równie piękne jak samo miasto.
Podstawowe informacje - Pienza
Dziesięć najlepszych atrakcji
Biorąc pod uwagę ogromną popularność Pienzy, wynajęcie willi z dala od tłumów jest idealnym rozwiązaniem. Udaj się do miasta, by zachwycać się renesansową architekturą, a później zwiedzaj lokalne wioski.
Czytaj dalejZakupy
W Pienzie znajdują się liczne specjalistyczne sklepy z serami, oferujące szeroki wybór tych lokalnych produktów. Najlepszy toskański pecorino posiada certyfikat „DOP” - Denominazione d’Origine Protetta (Chroniona Nazwa Pochodzenia), który przyznawany jest tylko prawdziwym regionalnym produktom. Ser owczy pecorino potocznie nazywany jest cacio. Szukaj pecorino doprawionego ziarnami pieprzu czarnego, truflami lub papryczką chili albo takiego, który poddany został różnego rodzaju metodom dojrzewania z zastosowaniem liści winorośli lub orzecha włoskiego.
Czytaj dalejJedzenie i picie
Usytuowana nieco poza malowniczą, otoczoną murem wioską Monticchello oraz na wschód od Pienzy, Osteria La Porta jest przyjazną, rodzinną karczmą z dobrymi cenami. Zatrzymaj się tutaj na lunch i lampkę wina lub na pełny posiłek i wybierz coś spośród dań z kuchni tradycyjnej i sezonowej, na przykład pyszny makaron pici przyrządzany z serem owczym i pieprzem – ciao e pepe. Latem rozsiądź się na tarasie widokowym i skuś się na coś z odpowiednio dobranej karty win o przystępnych cenach. Jesienią zaś wybierz borowiki (funghi porcini) oraz trufle.
Czytaj dalej