Pistoia
Piękna Pistoia jest często nazywana „miniaturową Florencją” ze względu na bujne życie kulturalne, spokojną pewność siebie i dużą koncentrację sztuki oraz architektury. To właśnie ta żywa kultura odróżnia Pistoię od innych, podobnych miast. Pozostaje ona jednak jednym z najbardziej niedocenianych toskańskich miast, pomimo roku spędzonego w świetle reflektorów jako Stolica Kultury Włoch 2017. Historyczne centrum miasta jest wspaniałe i może się pochwalić jednym z najpiękniejszych placów w Toskanii. W tej mało popularnej wśród turystów miejscowości spodziewaj się raczej pustych romańskich kościołów oraz muzeów sztuki współczesnej, po których można się swobodnie poruszać, a także przepełnionych, popularnych gospód. Gdy zapada zmrok, oświetlone lampami, zacienione ulice Pistoi nadal charakteryzuje autentyczna, średniowieczna atmosfera. Franciszkańscy mnisi krążą po nich w swoich brązowych habitach przewiązanych sznurkiem, a kamienne płyty na zewnątrz sklepów są pełne towarów na sprzedaż, tak jak to miało miejsce w średniowieczu.
Podstawowe informacje - Pistoia
Dziesięć najlepszych atrakcji w okolicy
Pistoia to przede wszystkim kultura, od kościołów po muzea. Ale to miasto lubi również pomieszanie stylów, a sztuka średniowieczna ustępuje tu miejsca nowoczesnej. Jeśli cierpisz z powodu kulturowego przeciążenia, udaj się do przytulnej gospody lub wskocz na skuter Vespa. Możesz również odwiedzić miejscowość Lukka, znajdującą się na zachodzie, lub Florencję na wschodzie. Jeśli czujesz potrzebę ożywienia się w gorących źródłach, eleganckie uzdrowisko Montecatini znajduje się na zachód od Pistoi.
Czytaj dalejZakupy i parkowanie
W niedocenianej Pistoi można czasem znaleźć sklepy równie efektowne, co we Florencji czy Lukce. Główna strefa handlowa (obejmująca Cavour, via Cino, via Ateo Vannucci i Orafi) jest przyjemnym miejscem do przeglądania ubrań, butów, produktów skórzanych i biżuterii.
Główny plac, Piazza del Duomo, staje się tętniącym życiem targiem w każdą sobotę i środę. Ponadto, codzienny rynek z owocami i warzywami znajduje się tuż obok zamkniętego dla ruchu drogowego Piazza della Sala, zgromadzony wokół starej studni. Od XI wieku rynek ten służy lokalnym mieszkańcom, a także umożliwia odpoczynek na ławkach umieszczonych pod zapewniającymi cień baldachimami. W nocy na placu znajdziemy wiele tętniących życiem barów. Nazwy wiodących ulic wskazują na rodzaj handlu i żywność, osłonięte baldachimami. Zwróć uwagę na Fabbri (kowali) i Caccio (sery) i pozwól, by Twój zmysł powonienia zaprowadził Cię do kuszących piekarni i cukierni.
Jedzenie i picie
Od gorących letnich nocy po chłodne zimowe weekendy, bary w Pistoi zapełniają się tłumami. Strefa wyłączona z ruchu drogowego wokół głównego placu pełna jest lokali gastronomicznych, zwłaszcza przy via del Lastrone. Można tu też kupić dania na ulicznych straganach, w tym farinata con cavolo, naleśniki z kapustą i grochem, oraz frittata con rigatino, omlet z solonym boczkiem. Gdy zapada wieczór, Piazza della Sala, Piazzetta dell'Ortaggio okoliczne ulice zamieniają się w punkt centralny, w którym mieszkańcy spotykają się na aperitivi (koktajle) w przytulnych winiarniach, takich jak Risto caffetteria Voronoi patrz poniżej
Pistoia to popularne miejsce dla smakoszy, podtrzymujące niektóre z najlepszych tradycji Slow Food w Toskanii. Najbardziej typowym daniem jest maccheroni sull'anatra, makaron w aromatycznym sosie z kaczki. Dziki wędrujące po toskańskich wzgórzach znalazły swoje miejsce w etruskim menu i nadal pojawiają się w lokalnych daniach. Pistoia słynie również z sezonowych warzyw i tzw. cucina povera - chłopskiej kuchni. Pappa al pomodoro to jedno z takich dań, wykonane z chleba i pomidorów, latem podawane bardziej schłodzone niż w zimie.
Miasto słynie ze swoich ciast, ciastek i czekolady. Czekoladki mogą charakteryzować tak ciekawe smaki, jak gałka muszkatołowa (nocemoscato) lub papryczka chili (peperoncino). Popularne są także ocukrzone migdały, podobnie jak scole, półsłodkie ciasta wielkanocne. Smaczny castagnaccio to chrupiący tort z mąki kasztanowej, orzechów włoskich i orzeszków piniowych. Pistoia wytwarza także śliczną corona di San Bartolomeo na święto św. Bartłomieja w dniu 24 sierpnia, kiedy matki prowadzą do kościoła dzieci ubrane w naszyjnik z „ciasta”, aby otrzymać błogosławieństwo od świętego.