Zadzwoń do nas: +48 223079889
Adres email
Hasło

Dziki

  • Dzik

    Populacja dzików w Toskanii jest bardzo duża. Najlepiej oglądać je nocą w okolicach pól uprawnych. Dziki uwielbiają jeść winogrona z winnic. Sezon na dziki trwa od września do stycznia, a ich mięso jest tak bardzo lubiane, że Pappardelle Cinghiale (potrawa z mięsa dzika) jest tutejszą potrawą narodową.

    Toskański dzik – lub "cinghiale" – ma wątpliwy, lecz podwójny zaszczyt spełniać rolę miejscowego godła, a zarazem lokalnego przysmaku. Zwierzęta te mają jednak szczęście przebywać głównie na terenach naturalnie chronionych, szczególnie mowa tu o gęsto zalesionych stokach Maremmy i innych regionalnych parkach. Obecność chrząkającego i ryjącego dzika, która korzystnie wpływa na napowietrzanie podłoża leśnego, jest o wiele mniej mile widziana na terenie wiejskich ogrodów, czy słynnych toskańskich winnic. Stojące na wzgórzu zwierzę, które ulega kuszącemu zapachowi dojrzałych winogron, potrafi w minutę przedrzeć się przez rzędy winorośli, powodując szkody liczone w milionach.

    Biorąc pod uwagę fakt, iż dzik postrzegany jest jako szkodnik, kilku mieszkańców polemizuje nad potrzebą kontroli owej populacji. Okres polowań – od połowy września do końca stycznia – szczególnie dla starszego pokolenia stanowi część roku wiejskiego, a także zapewnia doskonały składnik dla bogatych, krzepiących receptur. Podczas gotowania chude mięso nadaje sosowi, którym następnie polewany jest makaron, delikatny smak dziczyzny. Danie to, o nazwie pappardelle cinghiale, to najbardziej tradycyjna toskańska potrawa regionalna. Rozkoszując się tym przysmakiem przy lampce wina podczas zimowego dnia, jesteśmy w stanie pojąć, dlaczego liczni mieszkańcy wsi są tak niechętni zaprzestaniu owej tradycji.

    Na szczęście turyści odwiedzający Toskanię przejawiają łagodniejsze zainteresowanie tymi stworzeniami. Największa szansa na ujrzenie dzika ma miejsce o zmierzchu, w trakcie samochodowej wyprawy po krętej, wiejskiej drodze. Wówczas powinniśmy zwracać uwagę na skrywający się w zaroślach czarno-szary tył, z lekkim szczeciniastym grzbietem. Jeśli dzik podejmie ryzyko ujawnienia się, wówczas zauważymy charakterystyczną, klinowatą sylwetkę, długi pysk oraz zaskakująco delikatny kłus. Młode dzików wyglądają mniej więcej jak z kreskówki Walta Disneya: słodkie prosięta z bladymi paskami, przebiegającymi wzdłuż czekoladowo-brązowego futerka. Należy szczególnie uważać na lochy z młodymi, mogą uznać, że są zagrożone i zaatakować.

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Florence Independent Tour with Audiopen and Optional Lunch

Discover Florence at your own pace as you follow a preplanned route around the city, designed by a knowledgeable local guide. Using a handheld audiopen and an interactive map, make your way around the city to see and learn about its standout sights. The Church of San Lorenzo, Brunelleschi’s Dome, Florence Duomo, Palazzo Pitti and more are all on the list. For a complete day out, upgrade to include a traditional, 3-course Tuscan lunch in Florence’s captivating ‘centro storico,’ too.

from 15 Euro

Private Half-Day Tour of Pisa from Florence

An enlightening half day excursion in Pisa devoted to the discovery of one of the most famous monuments in the world: the world-celebrated Leaning Tower! Admire the breath taking Piazza dei Miracoli in Pisa on this half-day tour of the city. With hotel pickup and drop-off from Florence, take in views of the countryside during the drives to and from Pisa.

from 45,5 Euro

San Gimignano Volterra and Bolgheri Supertuscans Wine PRIVATE TOUR from Florence

* Private, Exclusive, Customizable, door-to-door tour of San Gimignano, Volterra and Bolgheri Supertuscans wine area from Florence
* 8 hours in a luxury Mercedes sedan/minivan with air conditioning and knowledgeable English speaking driver
* Free Wi-Fi on board
* Refreshments on board
* Gas - Tolls - VAT

from 280 Euro

The Master Weavers of Florence & Chianti Wine Tour in Tuscany Landscape

The Master Weavers of Florence & Chianti Wine Tour in Tuscany Landscape

  • The Master Weavers of Florence since 1786 is one of the last remaining workshops for silk manufacturing in the world. Its hand-operated and semi-mechanical looms weave dreams, embellished by a wondrous warper designed by Leonardo Da Vinci. Welcome to the home of magnificence, where the work of man respects priceless tenets, giving elegance and sophistication to those passionate about beauty.
  • Local English speaking driver

Joinable Wine Tour in Chianti Wine Region

  • Visit a Boutique winery in Chianti Wine Region
  • Tasting the famous Chianti Wines
  • Delicious Tuscan prosciutto and pecorino cheese and much more explained
  • Farm-to-table Italian ingredients
  • Visit the underground wine cellars

from 260 Euro
Zapytaj o oferty
Szukaj
Dodaj zakładkę
To Toskania na Facebooku