+48 223079889

Sign in


Dziki

  • Dzik

    Populacja dzików w Toskanii jest bardzo duża. Najlepiej oglądać je nocą w okolicach pól uprawnych. Dziki uwielbiają jeść winogrona z winnic. Sezon na dziki trwa od września do stycznia, a ich mięso jest tak bardzo lubiane, że Pappardelle Cinghiale (potrawa z mięsa dzika) jest tutejszą potrawą narodową.

    Toskański dzik – lub "cinghiale" – ma wątpliwy, lecz podwójny zaszczyt spełniać rolę miejscowego godła, a zarazem lokalnego przysmaku. Zwierzęta te mają jednak szczęście przebywać głównie na terenach naturalnie chronionych, szczególnie mowa tu o gęsto zalesionych stokach Maremmy i innych regionalnych parkach. Obecność chrząkającego i ryjącego dzika, która korzystnie wpływa na napowietrzanie podłoża leśnego, jest o wiele mniej mile widziana na terenie wiejskich ogrodów, czy słynnych toskańskich winnic. Stojące na wzgórzu zwierzę, które ulega kuszącemu zapachowi dojrzałych winogron, potrafi w minutę przedrzeć się przez rzędy winorośli, powodując szkody liczone w milionach.

    Biorąc pod uwagę fakt, iż dzik postrzegany jest jako szkodnik, kilku mieszkańców polemizuje nad potrzebą kontroli owej populacji. Okres polowań – od połowy września do końca stycznia – szczególnie dla starszego pokolenia stanowi część roku wiejskiego, a także zapewnia doskonały składnik dla bogatych, krzepiących receptur. Podczas gotowania chude mięso nadaje sosowi, którym następnie polewany jest makaron, delikatny smak dziczyzny. Danie to, o nazwie pappardelle cinghiale, to najbardziej tradycyjna toskańska potrawa regionalna. Rozkoszując się tym przysmakiem przy lampce wina podczas zimowego dnia, jesteśmy w stanie pojąć, dlaczego liczni mieszkańcy wsi są tak niechętni zaprzestaniu owej tradycji.

    Na szczęście turyści odwiedzający Toskanię przejawiają łagodniejsze zainteresowanie tymi stworzeniami. Największa szansa na ujrzenie dzika ma miejsce o zmierzchu, w trakcie samochodowej wyprawy po krętej, wiejskiej drodze. Wówczas powinniśmy zwracać uwagę na skrywający się w zaroślach czarno-szary tył, z lekkim szczeciniastym grzbietem. Jeśli dzik podejmie ryzyko ujawnienia się, wówczas zauważymy charakterystyczną, klinowatą sylwetkę, długi pysk oraz zaskakująco delikatny kłus. Młode dzików wyglądają mniej więcej jak z kreskówki Walta Disneya: słodkie prosięta z bladymi paskami, przebiegającymi wzdłuż czekoladowo-brązowego futerka. Należy szczególnie uważać na lochy z młodymi, mogą uznać, że są zagrożone i zaatakować.

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Private Tour: Secret Siena Walking Tour

Discover the older parts of Siena’s medieval centre and see hidden corners away from the crowded tourist areas, an exceptional itinerary to discover the quieter side of Siena.

from 190 Euro

Fresco Painting Workshop in Florence

Fresco making, the technique of painting on a wet surface, is one of the glories of Renaissance Italian art. This 3-hour workshop provides a hands-on experience in painting a fresco, and includes an art history lesson and instruction on painting techniques. This is a memorable workshop and a way to bring home a unique souvenir from your visit to Florence — one you create yourself.

from 95,82 Euro

Tuscany in a Day from Siena

  • 8 to 9 hour Full Day Tour
  • Pick up at your accommodation
  • Private tour just for yourself
  • Private a/c small vehicle up to 8 passengers
  • English speaking driver-guide
  • Visit of Montalcino Village / free time
  • Visit of Pienza Village / free time
  • Visit of Montepulciano / free time
  • Wine Tasting (upon request)
  • Free wifi on board our vehicle
  • Free water on board our vehicle 
  • Back to your accommodation

from 890 Euro

Local market visit and dining experience at a Cesarina's home in Siena

Visit the vibrant local market and the traditional food shops with the Cesarina and immerse yourself in a private dining experience at the Cesarina's home. Enjoy an exclusive show cooking and  taste authentic Sienese recipes treasured in family cookbooks passed down by real Italian Mammas. Feel the warmth of Italian hospitality as you connect with local people.

Enjoy a 4 course-menu including starter, pasta, main course with side dish, dessert with  drinks included (water, selection of red and white wines from Tuscany cellars and coffee). At the end of the experience, take your souvenir back home: the official Cesarine apron and shopping bag.

from 145 Euro
Wyszukiwarka willi