+48 223079889

Zaloguj się


Dziki

  • Dzik

    Populacja dzików w Toskanii jest bardzo duża. Najlepiej oglądać je nocą w okolicach pól uprawnych. Dziki uwielbiają jeść winogrona z winnic. Sezon na dziki trwa od września do stycznia, a ich mięso jest tak bardzo lubiane, że Pappardelle Cinghiale (potrawa z mięsa dzika) jest tutejszą potrawą narodową.

    Toskański dzik – lub "cinghiale" – ma wątpliwy, lecz podwójny zaszczyt spełniać rolę miejscowego godła, a zarazem lokalnego przysmaku. Zwierzęta te mają jednak szczęście przebywać głównie na terenach naturalnie chronionych, szczególnie mowa tu o gęsto zalesionych stokach Maremmy i innych regionalnych parkach. Obecność chrząkającego i ryjącego dzika, która korzystnie wpływa na napowietrzanie podłoża leśnego, jest o wiele mniej mile widziana na terenie wiejskich ogrodów, czy słynnych toskańskich winnic. Stojące na wzgórzu zwierzę, które ulega kuszącemu zapachowi dojrzałych winogron, potrafi w minutę przedrzeć się przez rzędy winorośli, powodując szkody liczone w milionach.

    Biorąc pod uwagę fakt, iż dzik postrzegany jest jako szkodnik, kilku mieszkańców polemizuje nad potrzebą kontroli owej populacji. Okres polowań – od połowy września do końca stycznia – szczególnie dla starszego pokolenia stanowi część roku wiejskiego, a także zapewnia doskonały składnik dla bogatych, krzepiących receptur. Podczas gotowania chude mięso nadaje sosowi, którym następnie polewany jest makaron, delikatny smak dziczyzny. Danie to, o nazwie pappardelle cinghiale, to najbardziej tradycyjna toskańska potrawa regionalna. Rozkoszując się tym przysmakiem przy lampce wina podczas zimowego dnia, jesteśmy w stanie pojąć, dlaczego liczni mieszkańcy wsi są tak niechętni zaprzestaniu owej tradycji.

    Na szczęście turyści odwiedzający Toskanię przejawiają łagodniejsze zainteresowanie tymi stworzeniami. Największa szansa na ujrzenie dzika ma miejsce o zmierzchu, w trakcie samochodowej wyprawy po krętej, wiejskiej drodze. Wówczas powinniśmy zwracać uwagę na skrywający się w zaroślach czarno-szary tył, z lekkim szczeciniastym grzbietem. Jeśli dzik podejmie ryzyko ujawnienia się, wówczas zauważymy charakterystyczną, klinowatą sylwetkę, długi pysk oraz zaskakująco delikatny kłus. Młode dzików wyglądają mniej więcej jak z kreskówki Walta Disneya: słodkie prosięta z bladymi paskami, przebiegającymi wzdłuż czekoladowo-brązowego futerka. Należy szczególnie uważać na lochy z młodymi, mogą uznać, że są zagrożone i zaatakować.

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Wine Tour Antinori and Verrazano in Chianti Classico

VIP WINE TOUR ANTINORI AND VERRAZZANO IN CHIANTI CLASSICO (TUSCANY)
Tour Length: 8 hours (time flexible).
Departure Time: You can select on of the following start time you like (8:00am – 9:00am -10:00am)
Inclusions: Deluxe Mercedes car (1-3 people) or Deluxe Mercedes Viano/Vito- Opel/Ford (4-8 people) with professional English speaking driver.
Note: Each Van can accomodate up to 8 persons. This tour will be private and always small group guarantee. Up to 8 persons we go to use more that one vehicle (travel together all the time)
Special instructions: Comfortable walking shoes recommended. The vehicle will escort you for the entire tour. Our tours are flexible. Price include English speaking driver-guide for all tour long, lunch at Verrazzano, wine tour at Antinori and wine tour at Verrazzano.

from €250

Statue of David Evening Tour

Seeing the David during the daytime can be quite difficult seeing how crowded it can get inside the Accademia Gallery. With this after-hours evening experience, skip the lines and the crowds while you beat the heat. This is the best time to admire the genius behind Michelangelo's David.

from €56.47

Tea time experience

Enjoy a special afternoon tea time with a wide selection of refined teas, savoury and sweet pastries from our Hotel's chef.
Villa Marsili is the perfect location to relax and entertain , enjoing our tea, both in our fascinating lobby or in the private back garden.

from €20

Traditional Home Hands on Cooking Class in Pisa

Get ready to live an incredible cuinary experience in Pisa. Enter your host home and learn to prepare delicious local recipes from the scratch.
Your friendly host will speak you about Italian Food & Wine and about Tuscany and its incredible places to visit, giving you some nice tips.
You will be able to prepare a Typical Mediterranean appetizer, such as "bruschetta al pomodoro ", that is baked bread with fresh tomatoes, extra virgin Tuscan olive oil and basil.
You'll learn how to prepare a fantastic "Carbonara" or "Gnocchi al Pomodoro " with "Mozzarella di Bufala " and fresh basil.
You will also enjoy a fruit dessert or cake and of course all the recipes will be paired with the best Tuscan Red/White Wine.
Your host will teach you how to cook all this yummy Food and above all how to pair it with fine Wine.

from €89
Zapytaj o wille