+48 223079889

Zarejestruj się


Dziki

  • Dzik

    Populacja dzików w Toskanii jest bardzo duża. Najlepiej oglądać je nocą w okolicach pól uprawnych. Dziki uwielbiają jeść winogrona z winnic. Sezon na dziki trwa od września do stycznia, a ich mięso jest tak bardzo lubiane, że Pappardelle Cinghiale (potrawa z mięsa dzika) jest tutejszą potrawą narodową.

    Toskański dzik – lub "cinghiale" – ma wątpliwy, lecz podwójny zaszczyt spełniać rolę miejscowego godła, a zarazem lokalnego przysmaku. Zwierzęta te mają jednak szczęście przebywać głównie na terenach naturalnie chronionych, szczególnie mowa tu o gęsto zalesionych stokach Maremmy i innych regionalnych parkach. Obecność chrząkającego i ryjącego dzika, która korzystnie wpływa na napowietrzanie podłoża leśnego, jest o wiele mniej mile widziana na terenie wiejskich ogrodów, czy słynnych toskańskich winnic. Stojące na wzgórzu zwierzę, które ulega kuszącemu zapachowi dojrzałych winogron, potrafi w minutę przedrzeć się przez rzędy winorośli, powodując szkody liczone w milionach.

    Biorąc pod uwagę fakt, iż dzik postrzegany jest jako szkodnik, kilku mieszkańców polemizuje nad potrzebą kontroli owej populacji. Okres polowań – od połowy września do końca stycznia – szczególnie dla starszego pokolenia stanowi część roku wiejskiego, a także zapewnia doskonały składnik dla bogatych, krzepiących receptur. Podczas gotowania chude mięso nadaje sosowi, którym następnie polewany jest makaron, delikatny smak dziczyzny. Danie to, o nazwie pappardelle cinghiale, to najbardziej tradycyjna toskańska potrawa regionalna. Rozkoszując się tym przysmakiem przy lampce wina podczas zimowego dnia, jesteśmy w stanie pojąć, dlaczego liczni mieszkańcy wsi są tak niechętni zaprzestaniu owej tradycji.

    Na szczęście turyści odwiedzający Toskanię przejawiają łagodniejsze zainteresowanie tymi stworzeniami. Największa szansa na ujrzenie dzika ma miejsce o zmierzchu, w trakcie samochodowej wyprawy po krętej, wiejskiej drodze. Wówczas powinniśmy zwracać uwagę na skrywający się w zaroślach czarno-szary tył, z lekkim szczeciniastym grzbietem. Jeśli dzik podejmie ryzyko ujawnienia się, wówczas zauważymy charakterystyczną, klinowatą sylwetkę, długi pysk oraz zaskakująco delikatny kłus. Młode dzików wyglądają mniej więcej jak z kreskówki Walta Disneya: słodkie prosięta z bladymi paskami, przebiegającymi wzdłuż czekoladowo-brązowego futerka. Należy szczególnie uważać na lochy z młodymi, mogą uznać, że są zagrożone i zaatakować.

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Local market visit and private cooking class at a Cesarina's home in Siena

Visit the vibrant local market and the  traditional food shops with the Cesarina and immerse yourself in a private cooking class at the Cesarina's home,  learn the secrets of the most famous dishes of Sienese cuisine and taste the fruit of your labour accompanied by a glass of local wine.

During the lesson the Cesarina will reveal the tricks of the trade of 3 authentic Sienese recipes. Have fun putting your cooking skills to the test. Each participant will have a workstation equipped with utensils and all the ingredients to make the dishes. Then, taste everything you have prepared accompanied by a selection of red and white local wines.

from 215 Euro

The Exclusive Sommelier Tuscany Wine Tour in the famous Chianti Wine Region

9.30 am Departure from Florence.
10.15 am Visit Chianti Classico Wine Region and stop at boutique Chianti winery for educated wine tasting (Vernaccia, Chianti Classico, Chianti Riserva). Wine tour inside the wine cellars with a Tuscan Winemaker Sommelier
12.00 am Drive to the second Boutique Winery where we stop for an authentic Tuscany Lunch included second wine and olive oil tasting. You can taste more than 8 different kind of wines (Vernaccia, Chianti Classico, Chianti Riserva, Super Tuscan, Brunello from Montalcino, Nobile from Montepulciano, Extra Virgin Olive Oil, Balsamic Vinegar, Truffle Olive Oil)
02.30 pm Through the beautiful Tuscan countryside approaching San Gimignano.
5.00 pm We go back to Florence where the tour would be end after making a stop at Piazzale Michelangelo

from 150 Euro

Florence Day Trip to Pisa and Lucca

A customized day trip of Pisa and Lucca for the discerning traveler seeking an authentic Italian experience on a small group tour with only the very best of English speaking driver-guides. Travel from the center of Florence to discover the charming medieval walled town of Lucca and marvel at the once powerful 11th century maritime city of Pisa. Visit Italy close up in a Mercedes minivan of up to 7 - 8 people that takes you into the very heart of each of these Tuscan cities.

from 600 Euro

Chianti Wine and Organic Food From Florence

PRIVATE VIP TUSCAN BIO ORGANIC WINE & FOOD TOUR IN CHIANTI – Tuscan Organic Life Style

Tour Length: 7/8 hours.

Dates: Every season. Days of Week: Everyday.
Departure Point: From your accomodation. Please note that the rate includes a pick-up and drop-off in Florence. Driver can be arranged to pick you from the place you stay in any region within Tuscany.
Departure Time: 09.00/09.30 am – return 5.00/5:30 pm.
Note: During this excursion transport will be made in a de-luxe limousine or minivan or motorcoach which offers the maximum comfort, with air-conditioning, large panoramic windows and comfortable seats. The price includes scenic stop at Piazzale Michelangelo (heartbreathing view on Florence).

Popularity: *****  (best seller organic tour in Tuscany)

from 440 Euro
Zapytaj o wille