Zadzwoń do nas: +48 530 504 008
Adres email
Hasło

Dziki

  • Dzik

    Populacja dzików w Toskanii jest bardzo duża. Najlepiej oglądać je nocą w okolicach pól uprawnych. Dziki uwielbiają jeść winogrona z winnic. Sezon na dziki trwa od września do stycznia, a ich mięso jest tak bardzo lubiane, że Pappardelle Cinghiale (potrawa z mięsa dzika) jest tutejszą potrawą narodową.

    Toskański dzik – lub "cinghiale" – ma wątpliwy, lecz podwójny zaszczyt spełniać rolę miejscowego godła, a zarazem lokalnego przysmaku. Zwierzęta te mają jednak szczęście przebywać głównie na terenach naturalnie chronionych, szczególnie mowa tu o gęsto zalesionych stokach Maremmy i innych regionalnych parkach. Obecność chrząkającego i ryjącego dzika, która korzystnie wpływa na napowietrzanie podłoża leśnego, jest o wiele mniej mile widziana na terenie wiejskich ogrodów, czy słynnych toskańskich winnic. Stojące na wzgórzu zwierzę, które ulega kuszącemu zapachowi dojrzałych winogron, potrafi w minutę przedrzeć się przez rzędy winorośli, powodując szkody liczone w milionach.

    Biorąc pod uwagę fakt, iż dzik postrzegany jest jako szkodnik, kilku mieszkańców polemizuje nad potrzebą kontroli owej populacji. Okres polowań – od połowy września do końca stycznia – szczególnie dla starszego pokolenia stanowi część roku wiejskiego, a także zapewnia doskonały składnik dla bogatych, krzepiących receptur. Podczas gotowania chude mięso nadaje sosowi, którym następnie polewany jest makaron, delikatny smak dziczyzny. Danie to, o nazwie pappardelle cinghiale, to najbardziej tradycyjna toskańska potrawa regionalna. Rozkoszując się tym przysmakiem przy lampce wina podczas zimowego dnia, jesteśmy w stanie pojąć, dlaczego liczni mieszkańcy wsi są tak niechętni zaprzestaniu owej tradycji.

    Na szczęście turyści odwiedzający Toskanię przejawiają łagodniejsze zainteresowanie tymi stworzeniami. Największa szansa na ujrzenie dzika ma miejsce o zmierzchu, w trakcie samochodowej wyprawy po krętej, wiejskiej drodze. Wówczas powinniśmy zwracać uwagę na skrywający się w zaroślach czarno-szary tył, z lekkim szczeciniastym grzbietem. Jeśli dzik podejmie ryzyko ujawnienia się, wówczas zauważymy charakterystyczną, klinowatą sylwetkę, długi pysk oraz zaskakująco delikatny kłus. Młode dzików wyglądają mniej więcej jak z kreskówki Walta Disneya: słodkie prosięta z bladymi paskami, przebiegającymi wzdłuż czekoladowo-brązowego futerka. Należy szczególnie uważać na lochy z młodymi, mogą uznać, że są zagrożone i zaatakować.

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Siena, San Gimignano and Pisa Semi-Independent Tour by Bus from Florence

Enjoy the rich history and the art of the most spellbinding sights in Tuscany in a single memorable day with a scrumptious lunch including wine tasting

from 65 Euro

Dan Brown 'Inferno' Tour of Florence Including Palazzo Vecchio and Baptistry

Follow the trail of Dan Brown’s 2013 ‘Inferno’ novel on a half-day walking tour, led by an expert local guide! The international bestseller, based on Dante Alighieri’s ‘Divine Comedy,’ is set in Florence and several city attractions feature in the book’s mysterious plot. Hear stories of the main character, code-cracking Harvard professor Robert Langdon, and visit key sites like Palazzo Vecchio’s secret passageways and the Baptistry of Florence. If you are eager to see more, upgrade to a full-day tour and enjoy a skip-the-line tour of the Uffizi Gallery and Vasari Corridor, too.

Bonus ticket! Both tours also include a combination entrance ticket for independent access to several top Florence attractions after the tour: Opera del Duomo Museum, Crypt of Santa Reparata, Brunelleschi’s Dome and Giotto’s Bell Tower.

from 69 Euro

Welcome to Florence Orientation Tour: City Stroll and Gelato

This is the ultimate introduction to one of Italy’s most vibrant cities. Explore the streets of Florence with a local expert guide who will show you the biggest attractions like the Duomo and Palazzo Vecchio, as well as hidden gems, good restaurants, and the best neighborhoods to get lost in later in your visit.

from 34 Euro

Small group Tuscan cooking class in a castle with optional transfer from Florence

Immerse yourself in an unforgettable 4 hour culinary experience at the historic Villa Pandolfini estate, on the hills over Florence. The accredited cooking school was the first of its kind and the best in the region. This is the perfect introduction to Tuscan cuisine for the aspiring foodie. Work alongside professional chefs and gain hands-on experience as you learn the secrets of Tuscan cooking, preparing a tantalising 4 course meal. Time permitting for all guests, enjoy a free guided tour of the 14th century villa and wine cellars.

from 160 Euro
Zapytaj o oferty
Szukaj
Dodaj zakładkę
To Toskania na Facebooku