+48 223079889
Adres email
Hasło

Dziki

  • Dzik

    Populacja dzików w Toskanii jest bardzo duża. Najlepiej oglądać je nocą w okolicach pól uprawnych. Dziki uwielbiają jeść winogrona z winnic. Sezon na dziki trwa od września do stycznia, a ich mięso jest tak bardzo lubiane, że Pappardelle Cinghiale (potrawa z mięsa dzika) jest tutejszą potrawą narodową.

    Toskański dzik – lub "cinghiale" – ma wątpliwy, lecz podwójny zaszczyt spełniać rolę miejscowego godła, a zarazem lokalnego przysmaku. Zwierzęta te mają jednak szczęście przebywać głównie na terenach naturalnie chronionych, szczególnie mowa tu o gęsto zalesionych stokach Maremmy i innych regionalnych parkach. Obecność chrząkającego i ryjącego dzika, która korzystnie wpływa na napowietrzanie podłoża leśnego, jest o wiele mniej mile widziana na terenie wiejskich ogrodów, czy słynnych toskańskich winnic. Stojące na wzgórzu zwierzę, które ulega kuszącemu zapachowi dojrzałych winogron, potrafi w minutę przedrzeć się przez rzędy winorośli, powodując szkody liczone w milionach.

    Biorąc pod uwagę fakt, iż dzik postrzegany jest jako szkodnik, kilku mieszkańców polemizuje nad potrzebą kontroli owej populacji. Okres polowań – od połowy września do końca stycznia – szczególnie dla starszego pokolenia stanowi część roku wiejskiego, a także zapewnia doskonały składnik dla bogatych, krzepiących receptur. Podczas gotowania chude mięso nadaje sosowi, którym następnie polewany jest makaron, delikatny smak dziczyzny. Danie to, o nazwie pappardelle cinghiale, to najbardziej tradycyjna toskańska potrawa regionalna. Rozkoszując się tym przysmakiem przy lampce wina podczas zimowego dnia, jesteśmy w stanie pojąć, dlaczego liczni mieszkańcy wsi są tak niechętni zaprzestaniu owej tradycji.

    Na szczęście turyści odwiedzający Toskanię przejawiają łagodniejsze zainteresowanie tymi stworzeniami. Największa szansa na ujrzenie dzika ma miejsce o zmierzchu, w trakcie samochodowej wyprawy po krętej, wiejskiej drodze. Wówczas powinniśmy zwracać uwagę na skrywający się w zaroślach czarno-szary tył, z lekkim szczeciniastym grzbietem. Jeśli dzik podejmie ryzyko ujawnienia się, wówczas zauważymy charakterystyczną, klinowatą sylwetkę, długi pysk oraz zaskakująco delikatny kłus. Młode dzików wyglądają mniej więcej jak z kreskówki Walta Disneya: słodkie prosięta z bladymi paskami, przebiegającymi wzdłuż czekoladowo-brązowego futerka. Należy szczególnie uważać na lochy z młodymi, mogą uznać, że są zagrożone i zaatakować.

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Standard Wine Tasting Experience

Our full wine tasting includes a tour of the wine cellar and historic family chapel. After you will enjoy a full tasting of our products. Throughout the tasting you will try our 5 different types of wines, each with a selected pairing.

from 18 Euro

VATICAN MUSEUMS INCLUDING SISTINE CHAPEL FROM FLORENCE BY HIGH-SPEED TRAIN

Save your time and reach Rome by the high-speed train and visit the highlights of Rome by hop-on/ hop off double-decker bus. Arrived at the Vatican Museums With our skip the line tour,and our English monolingual guide you will have an overview of the history and the art of Rome before to entry in the Vatican Museums. Here you will admire cavernous galleries filled with ancient sculptures, tapestries, maps, and Etruscan antiquities before to visit the Sistine Chapel with its famous frescos. Our tour will continue self-guided to admire the S. Peter's Basilica and its elaborately painted.

from 189 Euro

Wine and Food Tour in Chianti Wine Region (Tuscany)

WWW - WINE WINE WINE IS...ALL THE TUSCAN WINES IN ONE DAY!
Vernaccia, Chianti, Chianti Classico, Chianti DOC, Chianti DOCG, Vermentino, Vinsanto, Extra Virgin Olive Oil, Balsamic Vinegar...

CHIANTI
By far the most famous of the Tuscan wines, Chianti is a red wine produced in the Chianti region and is made from the Sangiovese grape, giving it a note of summer fruit and spices. Not all Chianti wines are created equally and those of the Chianti Classico form are thought to be of the highest quality. This stems from the fact that these wines can only be called Chianti Classico if they are produced in specific region of Tuscany, known for its Chianti production, and if they adhere to stringent rules regarding the process by which they are made.

from 400 Euro

The Secrets of Florence 2-Hour Walking Tour

This small-group walking tour takes you through the historical center of the city and shows you some things you would most likely not find on your own. You may have already had the opportunity to stroll around the center of Florence, and gotten to know the main squares and streets of the city. This 2-hour tour offers you something more than that, outside of your typical tour.

from 40 Euro
Wyszukiwarka willi