Zaloguj się


Foodie Blogger Competition 2013

  • Konkurs na blog kulinarny 2013

    ZWYCIĘZCA EDYCJI 2013
    Serdecznie gratulujemy Antonii Snearly – zwyciężczyni w edycji 2013 konkursu To Toskania.
    Mamy nadzieję, że Antonii spodoba się pobyt w jednym z naszych domów wakacyjnych w Toskanii


    Konkurs To Toskania na blog kulinarny 2013 – #TTFBC
    Weź udział w edycji 2013 konkursu na blog kulinarny i wygraj tygodniowy pobyt w jednym z naszych domów wakacyjnych!

    Jak wziąć udział w konkursie:
    1. Proszę stworzyć autorski przepis na potrawę inspirowaną kuchnią toskańską, zawierający następujące trzy główne składniki:
    oliwę z oliwek, pomidory i parmezan.

    2. Proszę umieścić zdjęcie/film/tekst oraz przepis na swoim blogu, rozpoczynając wpis od słów:
    „Chcę wygrać tygodniowy pobyt w toskańskiej willi!” (Proszę wkleić łącze http://www.to-tuscany.com jako hiperłącze do słów „toskańska willa” jak na powyższym przykładzie. Będziemy używać tego linku, żeby śledzić Państwa wpisy!)

    3.Proszę wysłać e-mail na adres competition@to-tuscany.com, umieszczając w nim:
    - łącze do zgłoszenia na Państwa blogu
    – zdjęcie konkursowe nie większe niż 1 MB (zdjęcie nie jest obowiązkowe, aczkolwiek pomoże wyeksponować potrawę!)
    – Kilka słów o zgłoszeniu oraz nazwę potrawy
    - Dane kontaktowe: imię i nazwisko, adres oraz numer telefonu

    Nagroda główna:
    Nagrodą dla zwycięzcy konkursu jest tygodniowy pobyt w toskańskiej willi dla maksymalnie trzech osób oraz 200 GBP na poczet kosztów przelotu.

    Losowanie nagród:
    Każdy z uczestników konkursu weźmie również udział w losowaniu butelki toskańskiej oliwy z oliwek oraz książki kucharskiej z kuchnią toskańską. Do wygrania jest dziesięć nagród i każdy uczestnik konkursu ma szansę wygrać jedną z nich!

    Wybór zwycięzcy
    Przesłane do nas wpisy zostaną zamieszczone na naszej stronie internetowej, gdzie można oddawać głosy na swoich faworytów. Głosowanie rozpocznie się, gdy na konkurs nadejdzie 5 zgłoszeń. W dniu 31 lipca 2013 r. wszystkie głosy zostaną zweryfikowane, a ich liczba skorygowana, jeżeli będzie to konieczne. Trzy wpisy, które otrzymają najwięcej głosów do czwartku 1 sierpnia 2013 r., przejdą do rundy finałowej. Zwycięzcę wytypuje Nico Atrigna, szef kuchni w Osteria Le Logge – najbardziej znanej restauracji w Sienie.

    Najlepsze wpisy będą oceniane w czterech kategoriach:

    - prezentacji
    - autentyczności regionalnej
    - kreatywności i nowatorstwa
    - mistrzostwa kulinarnego

    W konkursie może wziąć udział każdy, kto prowadzi blog. Termin przyjmowania zgłoszeń upływa w niedzielę 28 lipca 2013 r. o północy. Zwycięzcy konkursu oraz zdobywcy nagród dodatkowych zostaną powiadomieni o wygranej do poniedziałku 5 sierpnia 2013 r. Zgłoszenia niekompletne i wysłane po terminie lub bez łącza nie będą przyjmowane.

    Szczegółowe warunki konkursusą dostępne tutaj. Wszelkie pytania prosimy kierować na adres competition@to-tuscany.com

  • Autentyczny toskański sos ragù

    Autentyczny toskański sos ragù
    Nicole Waterman (http://missfridaysfeast.blogspot.co.uk/)


    Wielki gar bulgoczącego na kuchence, przyrządzonego ze świeżutkich składników i nieśpiesznie gotowanego do perfekcji mahoniowego ragù z pewnością pobudzi Wasze kubki smakowe. Od innych przepisów ten odróżnia wykorzystanie czerwonego wina i różnych gatunków mięsa: mielonej wołowiny i jagnięciny oraz wątróbki drobiowej. Dzięki temu da się osiągnąć niezwykłą głębię smaku. Najbardziej w tym ragù cenię jego uniwersalność – można je podać ze świeżym makaronem lub w lasagne. Ja jednak najbardziej je lubię na grillowanej ciabatcie z pomidorami gałązkowymi, świeżo posiekaną bazylią i paroma płatkami parmezanu. Wszystko to należy popić pysznym włoskim czerwonym winem.
    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji
     

    26 osób zagłosowało na to zgłoszenie

  • Toskańska sałata z pomidorami i parmezanowym chlebem

    Toskańska sałata z pomidorami i parmezanowym chlebem
    Tatiana Porembova (http://www.tatianaporembova.co.uk/)


    Toskania to idealne miejsce na romantyczny miesiąc miodowy. Piękny krajobraz, wspaniałe plaże, romantyczna architektura oraz ciepłe promienie włoskiego słońca zauroczą Państwa oboje i pozostawią niezapomniane wrażenia.
    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji
     

    10 osób zagłosowało na to zgłoszenie

  • Cytrynowo-kurczakowa panzanella z ziołową ricottą i octem balsamicznym

    Cytrynowo-kurczakowa panzanella z ziołową ricottą i octem balsamicznym
    Antonia Snearly (http://www.foodjustsayin.com/)


    Dziś, amici miei, spakujcie do walizki swoje kubki smakowe; wybieramy się do Włoch. A konkretnie do Toskanii. W waszym kulinarnym paszporcie możecie teraz wbić następującą pieczątkę: cytrynowo-kurczakowa panzanella z ziołową ricottą i octem balsamicznym To będzie wprost przepyszna podróż. Marynowany, cytrusowy kurczak na skropionych oliwą parmezanowych grzankach z bagietki z powoli pieczonymi pomidorami o smaku tymianku i cytryny oraz świeżą mozzarellą. Podobnie jak mieszkańcy Toskanii polegamy na lokalnych, sezonowych składnikach – najświeższych ziołach wymieszanych z kremową, domową ricottą. Bon Appetito!
    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji
     

    195 osób zagłosowało na to zgłoszenie

  • Melanzane Alla Parmigiana

    Melanzane Alla Parmigiana …trochę inaczej!
    Emily Knight (http://www.bristolbites.co.uk)


    Każdy Toskańczyk przygotuje tę potrawę na inny sposób – niektórzy będą woleli zblanszować bakłażany zamiast je smażyć, inni opanierują je w mące przed smażeniem… nie ma jednego „poprawnego” sposobu na to danie. Opracowałam więc własną wersję z chrupiącym wierzchem i z dodatkową warstwą salami finocchiona dla urozmaicenia.
    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji
     

    33 osoby zagłosowały na to zgłoszenie

  • Grillowany stek z balsamicznym sosem z madery

    Grillowany stek z balsamicznym sosem z madery podawany z musem parmigiana z grillowanego bakłażana i pieczonej ricotty oraz pomidorowym sorbetem
    Caroline Brody (http://lacucinaprimadona.blogspot.com)


    Moje danie to grillowany stek z balsamicznym sosem z madery podawany z musem parmigiana z grillowanego bakłażana i pieczonej ricotty oraz pomidorowym sorbetem. Danie to zostało zainspirowane posiłkiem, który jadłam podczas pierwszej podróży do Florencji. Był to wprost niesamowity stek z sosem balsamicznym i warzywami z grilla. Zapamiętałam tę klasycznie toskańską potrawę do dziś. Dodałam do tego mus parmigiana z grillowanego bakłażana i pieczonej ricotty, aby urozmaicić konsystencję i temperaturę dania. Lekki pomidorowy sorbet to z kolei wspaniały sposób na oczyszczenie podniebienia.
    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji
     

    183 osoby zagłosowały na to zgłoszenie

  • Ravioli w stylu Pesaro

    Ravioli w stylu Pesaro
    Wayne Barber (passionepercucina.blogspot.co.uk)
     

     
    Wśród najlepszych toskańskich potraw są makarony, a jeżeli korzystamy – podobnie jak miejscowi – z jak najświeższych lokalnych składników, proste rzeczy stają się wprost wspaniałe. W moich ravioli w stylu Pesaro ze świeżym sosem pomidorowym, pietruszką i parmezanem uwypuklam najprostsze smaki: świeżą ricottę, szpinak, cytrynę, pomidory, jedwabisty makaron i słony parmezan, nie zapominając o skropieniu całości ciemnozłotą toskańską oliwą z oliwek. Wszystko to razem daje spektakularne efekty.
    Proszę kliknąć tutaj, żeby uzyskać więcej informacji
     

    126 osób zagłosowało na to zgłoszenie

Dołącz do nas na

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać cotygodniowe inspiracje, rekomendacje willi i wskazówki dotyczące podróży od naszych toskańskich ekspertów?

Dowiedz się więcej

© 1998-2024 To Toskania Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wyślij zapytanie