Biscotti di Prato alle Mandorle (Migdałowe ciasteczka z Prato)
Liczba porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania: 80 minut
Kalorie: 450/porcja
Poziom trudności 2 na 3
Składniki:
400g mąki
250g cukru
250g migdałów bez skórki
3 jajka
3 żółtka
1 saszetka drożdży
szczypta soli
1. Ubić 2 jaja i żółtka z cukrem, po czym dodać mąkę, drożdże i szczyptę soli. Delikatnie opiec obrane ze skórki migdały, po czym przestudzić i dodać do ciasta.
2. Z ciasta zrobić 3 wałki grubości na 3 palce i wysokości na 1 palec. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze w pewnej odległości od siebie i posmarować ubitym jajkiem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez około 15 minut.
3. Wyjąć z piekarnika i nożem pokroić każdy wałek na plastry. Włożyć z powrotem do piekarnika na około 10 minut, aż będą chrupiące.
4. Ciasteczka najlepiej podawać z dobrym toskańskim winem deserowym.