Ficattole fritte (Smażone Ficattole)
Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 75 minut
Kalorie: 800/porcja
Poziom trudności 1 na 3
Składniki:
300 g mąki typ 00
30 g drożdży piwowarskich
woda
sól do smaku
olej do smażenia
1. Oprószyć stolnicę mąką.
2. Rozpuścić drożdże w ½ szklanki letniej wody z dodatkiem szczypty soli. Zmieszać z mąką, w miarę potrzeby dodając więcej wody. Ciasto powinno być dość miękkie.
3. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i przykryć czystą ściereczką lub folią spożywczą.
4. Gdy objętość ciasta podwoi się (po około 1 godz.), rozwałkować wałkiem na grubość około ½ cm.
5. Pokroić na paski i smażyć na gorącym oleju.
6. Posolić i podawać na gorąco. Można podawać z pysznymi wędlinami takimi jak Mortadella di Prato, szynka, salami i Finocchiona.