Zaloguj się


Tradycyjne toskańskie Ragù

  • Tradycyjne toskańskie Ragù

    Liczba porcji: dla 4 osób
    Czas przygotowania: 190 minut

    Składniki:
    500g mielonej wołowiny
    250g mielonej wieprzowiny (tłustej)
    500g passaty pomidorowej
    50g selera
    50g cebuli
    50g marchewki
    250 ml czerwonego wina
    2 liście laurowe
    Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
    Sól
    Mielony czarny pieprz do smaku

    Wykonanie:
    Aby przygotować sos ragu, zacznij od drobnego posiekania selera, marchewki oraz cebuli.

    Następnie wlej oliwę do dużego rondla i dodaj posiekaną mieszankę warzyw. Smaż przez około dziesięć minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną.

    Po upływie tego czasu warzywa powinny być podsmażone, a spód naczynia powinien być suchy. Dodaj mięso mielone i dopraw je według uznania. (W tym momencie zwykle dodaję 2 liście laurowe, aby nadać smaku).

    Mięso powinno powoli brązowieć i puszczać soki. Mieszaj od czasu do czasu, a gdy mięso będzie już ładne i brązowe, możesz dodać czerwone wino, które pomoże mięsu dalej się gotować.

    Jak tylko alkohol wyparuje, dodaj pomidorową passatę.

    Mieszaj i gotuj na średnio-małym (raczej małym niż średnim!) ogniu przez około 3 godziny. Pod koniec gotowania rezultatem powinien być gęsty sos pełen smaków.

    Teraz możesz cieszyć się razem z rodziną i przyjaciółmi domowym makaronem!

    Pobierz przepis

Dołącz do nas na

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać cotygodniowe inspiracje, rekomendacje willi i wskazówki dotyczące podróży od naszych toskańskich ekspertów?

Dowiedz się więcej

© 1998-2024 To Toskania Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wyślij zapytanie