Zaloguj się


Jedzenie i picie

  • Orvieto zawsze było typowo rolniczym miastem, w związku z czym turyści nie mogą tu narzekać na brak wyboru, jeśli chodzi o jedzenie. Produkcja oliwy w Umbrii trwa tu już od czasów Etrusków, a produkty z Orvieto, Asyżu i Jeziora Trazymeńskiego są szczególnie wychwalane ze względu na swoją intensywność. Samo Orvieto może się pochwalić gallina ubriaca, „pijanym kurczakiem” zamoczonym w winie, który jest popularnym miejscowym daniem. Miasto to znajduje się także wystarczająco blisko Norcii, epicentrum umbryjskich wyrobów masarskich, żeby w roli pysznych antipasti znaleźć tu wędliny i salami. Popularnością cieszą się również sycące zupy, szczególnie zupa z kasztanów i ciecierzycy.

    Nie sposób uniknąć charakterystycznych, mięsnych głównych dań. Hodowane na miejscu umbryjskie mięso zawsze znajdzie się w menu, szczególnie jeśli chodzi o grillowane lub pieczone dania, od jagnięciny po wołowinę. Podobnie jak w Toskanii, wołowina Chianina jest tu jednym z podstawowych produktów, a jej mięso słynie ze swojego soczystego smaku. Jeśli chodzi o dziczyznę, można się tu spodziewać dzików, pieczonych gęsi, gołębi i sarniny. Podobnie jak w Toskanii, wieprzowina często podawana jest jako porchetta, przypieczona na rożnie i przyprawiona czosnkiem, koprem włoskim i miejscowymi przyprawami. Pomimo popularności tego dania w Toskanii i Lazio, to Umbryjczycy twierdzą, że są odpowiedzialni za jego powstanie. Na deser warto spróbować przyprawionego anyżem ciambellone, ciasta w kształcie okręgu, często uważanego za włoską wersję pączka.

    Ponieważ gleba wulkaniczna jest bogata w minerały, już od czasów etruskich bujnie rozrastają się tutaj winorośle. Orvieto nadało nazwę słynnemu Orvieto Classico, białemu winu o słomkowej barwie, które obecnie przeżywa swój renesans. Niecodzienną ciekawostką jest to, że papież Grzegorz XVI zarządził, aby jego ciało zostało obmyte w tym właśnie winie przed pochówkiem. Współczesne Orvieto produkuje się z mieszanki, w której skład wchodzą odmiany trebbiano i grechetto.

  • I Sette Consoli

    Ta elegancka, droga, wysokiej klasy restauracja położona jest na małym placu i może się pochwalić dyskretną atmosferą oraz sekretnym ogrodem. Spróbuj skarpa, sarniny lub gołębia, a następnie przejdź do deski serów lub, w odpowiednim sezonie, menu z truflami. W „Siedmiu Konsulach” na pochwałę zasługuje zarówno obsługa, jak i karta win.

    Adres: Piazza Sant’Angelo 1A, 05018 Orvieto
    Strona: www.isetteconsoli.it

  • Il Malandrino Bistrot

    Jako jedna z lokalizacji festiwalu Umbria Jazz, to niezbyt drogie miejsce mieści czasami koncerty muzyki jazzowej lub inne muzyczne recitale. Posiada także letni taras. Podobno Bistrot podaje prawdziwe jedzenie dla duszy, o ile dusza żywi się marynowanymi w wódce pomidorami czereśniowymi, a także makaronem z truflami lub sosem z grzybów porcini. Dania prezentują się bardzo dobrze, a obsługa jest miła.

    Adres: Via Giuseppe Garibaldi 20, 05018 Orvieto

  • Ristorante Le Grotte del Funaro

    Położona w tak zwanej „Średniowiecznej Dzielnicy” na zachodzie miasta, ta nastrojowa, niezbyt droga restauracja zajmuje uroczą, sklepioną grotę, która doskonale komponuje się z jej średniowiecznym klimatem. Niegdyś była ona etruską jaskinią, która następnie stała się warsztatem powroźniczym, aż w końcu przekształcono ją w restaurację. W menu znajdziemy domowe makarony, grillowane mięsa, dziczyznę i pizzę.

    Adres: Via Ripa Serancia 41, 05018 Orvieto
    Strona: www.grottedelfunaro.com

  • Trattoria da Carlo

    Położona tuż przy głównej ulicy, ta przytulna, dość tania trattoria specjalizuje się w prostej, regionalnej kuchni domowej. Jej charakterystyczne dania to pikantny kurczak i befsztyk tatarski.

    Adres: Vicolo del Popolo 9, 05018 Orvieto

  • Trattoria La Pergola

    Położona niedaleko katedry, ta przyjemna, dobrze prowadzona i bezpretensjonalna trattoria podaje tradycyjną umbryjską kuchnię. Podawane tu klasyczne danie antipasti to talerz umbryjskich wędlin, a wśród głównych dań znajdziemy makaron pappardelle z dzikiem lub gnocchi z sosem z wołowiny Chianina lub z truflami. Na deser można zamówić między innymi panna cottę lub ricottę.

    Adres: Via dei Magoni 9B, 05018 Orvieto
    Strona: www.lapergolaorvieto.com

Dołącz do nas na

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać cotygodniowe inspiracje, rekomendacje willi i wskazówki dotyczące podróży od naszych toskańskich ekspertów?

Dowiedz się więcej

© 1998-2023 To Toskania Wszelkie prawa zastrzeżone.

Wyślij zapytanie