Piza
Żadne miasto nie jest tak blisko związane z jednym zabytkiem, jak Piza z jej wieżą. To wspaniała budowla, tak samo jednak, jak katedra i baptysterium. Oba budynki wiele zawdzięczają muzułmańskiej architekturze, z którą kupcy i uczeni z Pizy zetknęli się dzięki handlowi z Maurami w Hiszpanii i z Północną Afryką. Niegdyś świetnie prosperujący, romański port w Pizie uległ zamuleniu w XV wieku i obecnie przystań dla statków znajduje się na rzece Arno, 10 km od wybrzeża. To przy tych brzegach walczono podczas wielkich średniowiecznych bitew morskich, gdy Piza stała się najpierw sprzymierzeńcem, a następnie wrogiem pozostałych toskańskich państw, w tym Lukki i Florencji, z morskimi potęgami Genuą i Wenecją. Chociaż Krzywa Wieża rzeczywiście jest wspaniała, wielu turystów nie zauważa bogactw znajdujących się poza Campo dei Miracoli. Z pewnością warto poznać pozostałe „cuda” Pizy, od nadbrzeży po tętniące życiem miasto.
Podstawowe informacje - Piza
Dziesięć najlepszych atrakcji
W przeciwieństwie do większości toskańskich miast, religijne centrum Pizy nie jest położone na starym mieście ani nawet wewnątrz jej murów ‒ znajdziemy je na odludziu, przy północnym skraju miasta. Autokary wycieczkowe wysadzają turystów przy Campo dei Miracoli, „Polu Cudów”, a priorytetem są dla nich zdjęcia na tle Krzywej Wieży. Warto jednak poświęcić chwilę na pozostałą część Pizy, pełną intrygujących zakątków.
Czytaj dalejJedzenie i picie
Wiele miejscowych potraw odzwierciedla morskie dziedzictwo Pizy, a w menu znajdziemy nawet małe węgorze, często podawane w formie ciechi alla Pisani (w czosnku i pomidorach). Dania z owoców morza to między innymi baccalà alla Pisana (suszony, solony dorsz), który może być smażony lub podawany w sosie słodko-kwaśnym. Poza dostarczaniem węgorzy nadbrzeżne hodowle ryb produkują także małże i ostrygi. Niesolony toskański chleb jest tu podstawowym produktem spożywczym i bazą dla wielu kanapek, chociaż można go także jeść umaczanego w cenionej oliwie Monte Pisano. Chronione produkty z Pizy i okolic to między innymi ser Pecorino, jagnięcina Parco di Migliarino, pizańska wołowina, trufle San Miniato, orzeszki piniowe, grzyby i pomidory Pisanello. W menu znajdziemy także dziczyznę, a także typowe toskańskie dania mięsne, takie jak potrawy z dzika i królika. Sullo scio, typowa rustykalna zupa, gotowana jest z użyciem czosnku, pomidorów, soczewicy i rozmarynu. Desery często nadziewane są ryżem i czekoladą lub wyrabiane przy użyciu miejscowego miodu z nadbrzeżnego parku San Rossore Massacciucoli.
Czytaj dalejZakupy, parkowanie i zwiedzanie
Poza Krzywą Wieżą Piza oferuje także dość dobre miejsca na zakupy, szczególnie jeśli chodzi o włoskie produkty: od biżuterii po stylowe ubrania i kuszące sklepy z jedzeniem. Na pewno warto odwiedzić targi i boczne uliczki, w których często zaopatrują się miejscowi i poszukać antykwariatów albo sprzedawców starodruków.
Nie trać czasu na kiczowate sklepiki turystyczne przy Krzywej Wieży i skieruj się do strefy dla pieszych na Borgo Stretto i Corso Italia, dwóch głównych ulic sklepowych Pizy.