Zaloguj się


Toskańskie przepisy

Jedz jak Toskańczyk korzystając z naszych starannie dobranych przepisów. Wybraliśmy niektóre z ulubionych dań naszego zespołu, abyś mógł odtworzyć toskańskie smaki w kuchni swojej wakacyjnej willi albo po powrocie do domu. Przygotuj tradycyjne ragu zgodnie z naszym przepisem, jeśli chcesz uzyskać autentyczny, bogaty i gęsty sos pasujący do lokalnego makaronu pici. Kup trochę solonego dorsza na targu, a my pokażemy Ci, jak podać go z pomidorami i oliwkami, tak jak robią to w Livorno na wybrzeżu. Spróbuj też panzanelli, sałatki z toskańskiego chleba – tak, chleb jest gwiazdą, z niewielką pomocą świeżych warzyw, bazylii i oliwy z oliwek. Niezależnie od tego, czy lubisz mięso, ryby, jesteś wegetarianinem czy weganinem, znajdziesz coś dla siebie w naszej kolekcji toskańskich przepisów.

Toskańskie przepisy

Tradycyjne toskańskie Ragù

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 190 minut
Składniki:
500g mielonej wołowiny
250g mielonej wieprzowiny (tłustej)
500g passaty pomidorowej
50g selera
50g cebuli
50g marchewki
250 ml czerwonego wina
2 liście laurowe
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sól
Mielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
Aby przygotować sos ragu, zacznij od drobnego posiekania selera, marchewki oraz cebuli.

Następnie wlej oliwę do dużego rondla i dodaj posiekaną mieszankę warzyw. Smaż przez około dziesięć minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną.

Po upływie tego czasu warzywa powinny być podsmażone, a spód naczynia powinien być suchy. Dodaj mięso mielone i dopraw je według uznania. (W tym momencie zwykle dodaję 2 liście laurowe, aby nadać smaku).

Mięso powinno powoli brązowieć i puszczać soki. Mieszaj od czasu do czasu, a gdy mięso będzie już ładne i brązowe, możesz dodać czerwone wino, które pomoże mięsu dalej się gotować.

Jak tylko alkohol wyparuje, dodaj pomidorową passatę.

Mieszaj i gotuj na średnio-małym (raczej małym niż średnim!) ogniu przez około 3 godziny. Pod koniec gotowania rezultatem powinien być gęsty sos pełen smaków.

Teraz możesz cieszyć się razem z rodziną i przyjaciółmi domowym makaronem!

Czytaj dalej

Giulebbe di Ciliegie

Składniki dla: 6 osób
Czas przygotowania: 50 minut

Giulebbe di Ciliegie to tradycyjny toskański deser z północnego regionu Garfagnana, obszaru gdzie często rosną wiśnie, zwłaszcza te kwaśne i dzikie.

Giulebbe pochodzi od perskiego słowa gulab, którym określa się słodką miksturę owoców, kwiatów, miodu, przypraw, cukru i wody różanej. Odnosi się nie tylko do słodyczy syropu, ale i do przeżywanej radości. W rzeczywistości kogoś, kto jest zakochany, można by nazwać „tonącym w giulebbe”.

Z pewnością spodoba Ci się ten pyszny letni przepis. Deser jest prosty i szybki w przygotowaniu, więc nie musisz zbyt długo czekać, zanim go skosztujesz zasmakujesz. Gdy będzie gotowy, spróbuj Giulebbe z gałką lodów waniliowych, aby uzupełnić owocowe nuty i słodycz deseru. Ale przede wszystkim niech Ci smakuje!

Składniki:
500 g wiśni
150 g cukru
20 biszkoptów
250 ml śmietanki lub bitej śmietany
1 łyżka cukru pudru
Alchermes (tradycyjny czerwony likier florencki) lub inny podobny likier
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Laska wanilii
Wiśnie do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Wiśnie umyj i otrząśnij z wody
2. Na patelnię o grubym spodzie wsyp cukier, cynamon, ziarna wanilii i wiśnie. Gotuj na kontrolowanym ogniu przez około dwadzieścia minut lub do uzyskania konsystencji syropu, następnie zdejmij z ognia i ostudź. To jest twoja giulebba.
3. Podziel biszkopty na sześć szklanek lub misek. Zalej Alchermesem i pozwól likierowi wsiąknąć. Następnie zalej giulebbe.
4. Śmietanę i cukier puder ubij razem. Nałóż śmietankę na giulebbe i udekoruj większą ilością syropu lub świeżych wiśni, jak chcesz.
5. Schłodź w lodówce, aż będzie gotowe do podania.

Czytaj dalej

Carciofi Ripieni (Faszerowane karczochy)

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Kalorie: 250/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki:
4 karczochy
bułka tarta
sól
pieprz
4 plastry szynki wędzonej
4 plastry sera Pecorino
olej
czosnek

1. Umyć karczochy, usunąć najbardziej zielone liście, przyciąć ostre końcówki pozostałych liści i rozchylić je na boki jak kwiat.
2. Przyciąć łodygi tak, aby karczochy nie wywracały się na płaskiej powierzchni.
3. Zmiksować w mikserze bułkę tartą, szynkę, czosnek i odcięte końcówki łodyg karczochów.
4. Nałożyć farsz do wnętrza karczochów i ułożyć je w głębokim rondlu z odrobiną oleju. Doprawić solą i pieprzem.
5. Stopniowo podgrzać na małym ogniu. Gdy rondel nagrzeje się, podlać odrobiną wody (nieco mniej niż pół szklanki), przykryć i dalej gotować na małym ogniu.
6. Po 20 minutach ułożyć na karczochach plastry sera Pecorino. Odczekać kilka minut, po czym podawać na gorąco

Czytaj dalej

Fagioli all'uccelletto

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 130 minut
Kalorie: 500/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki
300 g świeżej fasoli cannellini
1/2 szklanki oliwy z oliwek
200 g pomidorów z puszki
4 kiełbaski wieprzowe
1 gałązka szałwii
2 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz mielony do smaku

1. Zacząć od ugotowania fasoli, co wymaga szczególnej uwagi: należy umieścić fasolę w garnku, może być z terakoty, i zalać wodą na wysokość 4 palców.
2. Powoli doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i dalej gotować na małym ogniu aż fasola będzie miękka (ale nie może się rozpadać).
3. Gdy fasola będzie gotowa, w rondlu rozgrzać olej i podsmażyć na nim czosnek i gałązkę szałwii.
4. Po 2-3 minutach dodać pomidory z puszki i dusić aż powstanie dość gęsty sos.
5. Następnie dodać ugotowaną wcześniej fasolę i obrane kiełbaski, i gotować jeszcze przynajmniej przez 15 minut.
6. Doprawić solą i pieprzem.
7. Podawać na gorąco bezpośrednio po przygotowaniu.

Czytaj dalej

Ficattole fritte (Smażone Ficattole)c

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 75 minut
Kalorie: 800/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki:
300 g mąki typ 00
30 g drożdży piwowarskich
woda
sól do smaku
olej do smażenia

1. Oprószyć stolnicę mąką.
2. Rozpuścić drożdże w ½ szklanki letniej wody z dodatkiem szczypty soli. Zmieszać z mąką, w miarę potrzeby dodając więcej wody. Ciasto powinno być dość miękkie.
3. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i przykryć czystą ściereczką lub folią spożywczą.
4. Gdy objętość ciasta podwoi się (po około 1 godz.), rozwałkować wałkiem na grubość około ½ cm.
5. Pokroić na paski i smażyć na gorącym oleju.
6. Posolić i podawać na gorąco. Można podawać z pysznymi wędlinami takimi jak Mortadella di Prato, szynka, salami i Finocchiona.

Czytaj dalej

Fiori di Zucca Fritti (Smażone kwiaty cukinii)

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Kalorie: 260/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki:
kwiaty cukinii
275 ml wody gazowanej
185 g mąki
sól do smaku
olej z nasion

1. Najpierw przygotować ciasto. Przesiać mąkę do dużej miski, po czym stopniowo dodać wodę, uważając aby nie zrobiły się grudki.
2. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, dodać sól, po czym włożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny.
3. Dokładnie wymyć kwiaty, po czym delikatnie zanurzyć je w zimnej wodzie.
4. Odcedzić i delikatnie osuszyć czystą ściereczką.
5. Palcami oderwać od kwiatów łodyżki oraz usunąć pokryte pyłkiem pręciki z wnętrza i drobne listki u podstawy. Włożyć czyste kwiaty cukinii do miski.
6. Na dużej patelni rozgrzać olej z nasion.
7. Delikatnie i pojedynczo maczać kwiaty w cieście, uważając aby ich nie uszkodzić, po czym natychmiast kłaść na rozgrzany olej, pamiętając aby przewrócić w czasie smażenia.
8. Gdy będą gotowe, wyjmować i układać w misce wyłożonej papierowym ręcznikiem kuchennym, aby osączyć nadmiar oleju.
9. Podawać na gorąco.

Czytaj dalej

Pappa al Pomodoro (Zupa pomidorowa)

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 50 minut
Kalorie: 500/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki
800g passaty pomidorowej
300g suchego toskańskiego chleba
1 lt wywaru warzywnego
1 gałązka bazylii
2 g mielonego pieprzu
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 
czosnek (około 2 ząbki) 
2g cukru
2g soli

1. Aby przygotować wywar warzywny należy 1 litrem wody zalać 1 marchewkę, 1 pokrojony seler, 2 pomidory i ½ cebuli, po czym gotować przez przynajmniej ½ godziny.
2. Do głębokiego nieprzywierającego rondla wlać 15 g oliwy z oliwek, dodać 2 obrane ząbki czosnku i dusić przez 2 minuty.
3. Wlać do rondla całą passatę i gotować na małym ogniu przez przynajmniej 15 minut.
4. Dodać pokrojony na kromki chleb, najlepiej suchy.
5. Wlać przynajmniej dwie szklanki wywaru warzywnego, tak aby plastry chleba były całkowicie przykryte.
6. Dodać cukier i gotować na małym ogniu przez 40-50 minut, aby część płynu wygotowała się.
7. Od czasu do czasu mieszać, dzięki czemu zupa będzie się równomiernie gotować, a chleb się rozpadnie.
8. Doprawić solą i pieprzem.
9. Po ugotowaniu zdjąć z ognia i dodać listki bazylii, które nadadzą zupie świeżego, intensywnego aromatu.
10. Gotową zupę podawać w indywidualnych miseczkach lub głębokich talerzach, obficie skropioną oliwą z oliwek.

Czytaj dalej

Pasta fresca (Świeży makaron)

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 50 minut
Kalorie: 260/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki:
200g mąki semoliny
2 jajka

1. Na stolnicę wysypać mąkę i zrobić wgłębienie pośrodku. Do wgłębienia wbić jajka.
2. Zmieszać ze sobą składniki poczynając od środka i pomagając sobie widelcem przy dodawaniu mąki z zewnętrznej części.
3. Po zmieszaniu całości, zagniatać przynajmniej przez 15 minut aż do uzyskania gładkiego ciasta.
4. Włożyć ciasto do miski i przykryć folią śniadaniową. Odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.

Przygotowując inną ilość, używać 1 jajo na 100 g mąki.

Czytaj dalej

Peposo del Valdarno (Pieprzny gulasz z Valdarno)

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 90 minut
Kalorie: 370/porcja
Poziom trudności 2 na 3

Składniki:
1 kg udźca cielęcego
1 litr czerwonego wina (Chianti)
sól do smaku
ziarna czarnego pieprzu
mielony pieprz
5 ząbków czosnku, nieobranego
szałwia
rozmaryn
4 jagody jałowca
1 czerwona cebula
1 marchew
200 g passaty pomidorowej

1. W małej misce zmieszać mielony pieprz z solą. Drobno pokroić cebulę i marchew i odstawić na bok.
2. Pokroić cielęcinę w niezbyt drobną kostkę.
3. Kawałki mięsa obtoczyć we wcześniej przygotowanej soli z pieprzem.
4. Włożyć mięso do rondla z nieobranym czosnkiem, szałwią, rozmarynem, około 15 ziarnami pieprzu czarnego, jagodami jałowca, cebulą, marchwią i passatą pomidorową.
5. Zalać całość czerwonym winem, po czym postawić na dużym ogniu i szybko doprowadzić do wrzenia.
6. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszyć ogień do minimum, po czym gotować przez przynajmniej 2 godziny, od czasu do czasu sprawdzając poziom wina. Gdyby zawartość rondla robiła się zbyt sucha, stopniowo dodać troszkę więcej wina.
7. Podczas gotowania często mieszać.

Czytaj dalej

Panzanella

Liczba porcji: dla 2 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Kalorie: 500/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki:
4-5 dojrzałych pomidorów 
15 listków bazylii
sól do smaku
mielony czarny pieprz do smaku
400g krojonego toskańskiego chleba
1 mały ogórek
½ szklanki octu winnego z czerwonego wina
1 duża czerwona cebula
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

1. Namoczyć toskański chleb w misce (najlepiej używać suchego chleba).
2. Drobno pokroić cebulę i zalać połową szklanki octu winnego.
3. Umyć ogórki i pokroić na plasterki. Jeśli ogórek jest duży przekroić go na pół.
4. Pokroić pomidory na średniej wielkości kawałki i odlać nadmiar płynu.
5. Odcisnąć chleb, usuwając jak najwięcej wody, po czym zmieszać z pokrojonymi pomidorami, ogórkami i cebulą (po odlaniu octu).
6. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dodać odrobinę oliwy. Posiekać około dziesięć listków bazylii i dodać do miski z panzanellą, po czym dokładnie wymieszać rękami. Kilka listków bazylii zatrzymać do ozdoby.

Czytaj dalej

Tortino al Cioccolato Fondente (Ciastka z gorzką czekoladą)

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Kalorie: 450/porcja
Poziom trudności 2 na 3

Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
50 g mąki + dodatkowa mąka na oprószenie foremek
2 jajka
3 żółtka
100 g cukru
100 g masła + dodatkowe masło do posmarowania foremek

1. Czekoladę pokroić na małe kawałki. Stopić z masłem na parze, po czym ostudzić ciągle mieszając.
2. W misce przy użyciu trzepaczki delikatnie ubić jajka z żółtkami.
3. Dodać cukier, a następnie przesianą mąkę, po czym dobrze wymieszać. Na koniec do ciasta dodać stopioną czekoladę.
4. Rozlać ciasto do 4 posmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką foremek. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem i piec w temp. 180° przez 12-14 minut.
5. Po upieczeniu odstawić na 1 minutę. Podawać ciepłe.

Czytaj dalej

Cenci di Carnevale

Liczba porcji: dla 5 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności 2 na 3
Składniki:
250g mąki
40g cukru pudru
20g masła
10ml oliwy extra vergine
w razie potrzeby cukier puder z aromatem waniliowym
2 całe jajka
szczypta soli
olej do smażenia
Przygotowanie:
1) Aby przygotować ciasto na Cenci di Carnevale w kopczyku mąki na środku deski zrób dołek, następnie dodaj tam cukier, oliwę, masło i jajka.

2) Ostrożnie ugniataj wszystkie składniki, aż będą idealnie wymieszane i uzyskają elastyczną i miękką konsystencję. Następnie z ciasta zrób kulkę, przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut.

3) Po 30 minutach wyjmij ciasto, ugniataj je jeszcze przez kilka minut, a następnie za pomocą wałka posypanego mąką rozwałkuj starając się uzyskać warstwę o około 3 mm grubości.

4) Za pomocą krążka do ciasta podziel ciasto na prostokąty (w niektórych przepisach zaleca się wycięcie równych prostokątów o wymiarach około 4 x 12 cm, ale proponuję podzielić je na prostokąty o nieregularnych wymiarach, będzie więcej zabawy).

5) Wlej dużo oleju do smażenia na patelnię (użyj głębokiej!) Gdy się dobrze rozgrzeje, zacznij smażyć Cenci, najpierw zarumieniając je z jednej strony, a potem z drugiej. Idealnie byłoby smażyć nie więcej niż 4 sztuki jednocześnie. Pamiętaj więc, nie wrzucaj ich wszystkich i uważaj, ponieważ smażą się bardzo szybko!

6) Po usmażeniu osusz Cenci i umieść je na tacy z arkuszem chłonnego papieru, aby usunąć nadmiar oleju.

7)  Gdy Twoje Cenci stracą nadmiar oleju, przełóż je na półmisek i posyp dużą ilością cukru pudru. Teraz są gotowe do podania.

8)  Smacznego!

Czytaj dalej

Ribollita

Składniki:
Seler
Marchew
Cebule
Ziemniaki
Czarny jarmuż „cavolo nero”
Fasola cannellini, gotowana
Pół bochenka czerstwego chleba, rozdzielonego na drobne kawałki
Toskańska oliwa z oliwek
Bulion wodny lub warzywny
Sposób przyrządzenia:
1. Pokrój marchewkę, seler i cebulę (te trzy razem tworzą bazę soffritto) na małe kostki, smaż przez chwilę w średnim garnku w niskiej temperaturze z dużą ilością dobrej jakości toskańskiej oliwy z oliwek.
2. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, a następnie dodaj do bazy soffritto razem z posiekanym jarmużem.
3. Zmiksuj połowę ziaren cannellini, a następnie dodaj puree i całą fasolę do garnka.
4. Dodaj odpowiednią ilość wody lub bulionu warzywnego, aż warzywa zostaną przykryte.
5. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez pół godziny, dodając w razie potrzeby wodę, sól i pieprz. Upewnij się, że w garnku jest zawsze wystarczająca ilość wody, aby warzywa nie przywierały do dna.
6. Dodaj  kawałki chleba i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut.
7. W tym momencie zupa jest gotowa do spożycia. Jednak, aby była to prawdziwa Ribollita (po włosku „ponownie gotowana”), zostaw ją na noc, a następnego dnia podgrzej polewając dodatkowo toskańską oliwą z oliwek.
8. Ciesz się pysznym, sycącym daniem!
Wskazówka 1: Jak widzisz, nie ma określono wagi i proporcji składników. W ten sposób przepis został nam przekazany od toskańskich przyjaciół i uważamy, że zachęca do eksperymentowania i zabawy z gotowaniem. Wypróbuj różne proporcje i stwórz własną ulubioną wersję!
Wskazówka 2: Spróbuj znaleźć chleb podobny do toskańskiego „Pane Toscano”, który nie jest solony. Ciesz się nim, kiedy jest świeży, ale połowę zostaw, by wykorzystać do zupy.

Czytaj dalej

Insalata di Baccelli (Sałatka z zielonego groszku)


Liczba porcji: dla 2 osób
Czas przygotowania: 25 minut
Kalorie: 300/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki:
1 kg niełuskanego zielonego groszku
250 g dojrzałego sera Pecorino Toscano
2-3 plastry Salame Toscano, grubości 1 cm
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól do smaku
pieprz do smaku

Wyłuskać groszek do miski, po czym dodać ser Pecorino i salami pokrojone w 2 cm kostkę.
Doprawić oliwą z oliwek, solą i pieprzem.

Czytaj dalej

Biscotti di Prato alle Mandorle (Migdałowe ciasteczka z Prato)

Liczba porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania: 80 minut
Kalorie: 450/porcja
Poziom trudności 2 na 3

Składniki:
400g mąki
250g cukru
250g migdałów bez skórki
3 jajka
3 żółtka
1 saszetka drożdży
szczypta soli

1. Ubić 2 jaja i żółtka z cukrem, po czym dodać mąkę, drożdże i szczyptę soli. Delikatnie opiec obrane ze skórki migdały, po czym przestudzić i dodać do ciasta.
2. Z ciasta zrobić 3 wałki grubości na 3 palce i wysokości na 1 palec. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze w pewnej odległości od siebie i posmarować ubitym jajkiem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez około 15 minut.
3. Wyjąć z piekarnika i nożem pokroić każdy wałek na plastry. Włożyć z powrotem do piekarnika na około 10 minut, aż będą chrupiące.
4. Ciasteczka najlepiej podawać z dobrym toskańskim winem deserowym.

Czytaj dalej

Baccalà alla Livornese (Dorsz w stylu Livorno)

Liczba porcji: dla 2 osób
Czas przygotowania: 50 minut
Kalorie: 350/porcja
Poziom trudności 2 na 3

Składniki:
400g wymoczonego solonego dorsza
olej do smażenia
200g pomidorów koktajlowych lub pomidorów w puszce
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
czosnek
pietruszka
pieprz
mąka

Szczypcami usunąć ości z solonego dorsza, po czym pokroić go na kawałki.
Poszczególne kawałki ryby oprószyć mąką i mocno obsmażyć z obu stron, a następnie papierowym ręcznikiem kuchennym usunąć nadmiar tłuszczu.
W rondlu zagotować pomidory koktajlowe z oliwą, ząbkami czosnku i pieprzem.
Gdy sos zgęstnieje, delikatnie umieścić w rondlu solonego dorsza.
Gotować przez ok 20 minut, gdyż tyle potrzeba na ugotowanie pomidorów.
Wyjąć ząbki czosnku. Podawać z odrobiną posiekanej natki pietruszki.

Czytaj dalej

Kaczka w porchettcie

Kaczka (anatra) w porchettcie bardziej pieszczotliwie nazywana „Nana” w porchettcie, to typowa toskańska pieczeń serwowana najczęściej w okolicach Arezzo i Sieny.

O szefie kuchni
Tą pyszną recepturą podzielił się Francesco, jeden z szefów kuchni, z którymi ściśle współpracujemy, aby zapewnić naszym gościom tradycyjne doznania kulinarne. Francesco nauczył się tego przepisu od kucharzy, których poznał na targach i lokalnych imprezach.


Najważniejsza wskazówka Francesco: to danie najlepiej gotować w piecu opalanym drewnem, jeśli ma się taką możliwość (oczywiście normalny piekarnik wystarczy).

Przepis dla 3-4 osób
Czas gotowania: 2 godziny

Składniki:
1,5kg kaczka w całości (gotowa do ugotowania), najlepiej z wątróbką i podrobami Pancetta (lub bekon)
Sól dla smaku
Pieprz do smaku
Czosnek, ilość zależna od gustu
Suszony dziki koper włoski (fenkuł), alternatywnie można użyć suszonych kwiatów kopru włoskiego
Smalec lub inny tłuszcz do pieczenia

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 190° C
2. Wyczyść kaczkę i osusz
3. W międzyczasie wymieszaj na talerzu łyżeczkę soli, sporą szczyptę pieprzu i fenkuł
4. Pokrój pancettę w drobną kostkę i wrzuć do przypraw
5. Zetrzyj lub pokrój ząbki czosnku
6. Pokrój podroby na małe kawałki i obtocz w smalcu i czosnku, a następnie dodaj do przyprawionej pancetty
7. Umieść farsz w kaczce i zaszyj otwór za pomocą dużej igły i mocnej białej nici
8. Kaczkę dopraw solą i pieprzem, a następnie włóż do brytfanny. Umieść w dolnej półce piekarnika
9. Kaczkę gotujemy w sumie około 90 minut. Na ostatnie 10 minut ustaw piekarnik na 220°C, aby skórka stała się chrupiąca
10. Podawaj gorące

Czytaj dalej

Panello con l’uva

Panello con l’uva to w Chianti odpowiednik florenckiej Schiacciata con l’uva. Jest to słodki placek z winogronami, zwykle wypiekany podczas jesiennych zbiorów winogron.

O szefie kuchni:
Tym pysznym przepisem na placek podzieliła się z nami Monica Lapis, jedna z szefów kuchni, z którymi współpracujemy, aby nasi goście mogli poznać autentyczną toskańską kuchnię. Oto, co powiedziała nam o pochodzeniu tego przepisu:
„przepis pochodzi od mojej mamy i przypomina mi stare dobre czasy, kiedy jako dzieci robiliśmy panello con l’uva. To była wielka zabawa i wszyscy braliśmy w niej udział, zwłaszcza gdy przyszedł czas na jedzenie! Różnica między teraz a wtedy polega na tym, że moja mama wypiekała go w piecu opalanym drewnem i smak na pewno był bardziej intensywny. Wypiekam go w piekarniku elektrycznym z nadzieją, że pozwoli na nowo odkryć smaki z przeszłości”.
Ilość porcji dla: 8-16 osób
Czas gotowania: 6,5 godziny
Składniki:
1 kg mąki, typ 00
25 g drożdży
600 g wody
100 g cukru
10 g soli
50 g oliwy z oliwek
100 g orzechów włoskich
Ciemne winogrona do smaku (idealnie mała, okrągła odmiana)
Rozmaryn do smaku
Cukier puder do smaku
Sposób przygotowania:
Na małej patelni podsmaż oliwę, orzechy włoskie i rozmaryn. Po zakończeniu usuń rozmaryn i odstaw na bok. Drożdże rozpuść w wodzie, następnie wsyp mąkę do miski, dodaj rozpuszczone drożdże i wymieszaj. Następnie dodaj cukier i sól i kontynuuj wyrabianie, następnie dodaj orzechy włoskie i oliwę, a na końcu winogrona i mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Pozostaw do wyrośnięcia na 4 do 5 godzin w zależności od temperatury zewnętrznej.
Rozgrzej piekarnik do 200°C i gdy się nagrzeje, rozłóż ciasto na prostokątnej blasze (w zależności od wielkości, możesz użyć dwóch blach). Powierzchnię posyp cukrem pudrem i oliwą, wstaw do piekarnika i piecz, aż powierzchnia będzie złocista i chrupiąca.

Czytaj dalej

Dołącz do nas na

Newsletter

Będziemy Cię powiadamiać o pięknych willach, lokalnych atrakcjach i wyjątkowych przeżyciach.

Dowiedz się więcej

© 1998-2022 To Toskania Wszelkie prawa zastrzeżone.

Zapytaj o wille