Zadzwoń do nas: +48 530 504 008
Adres email
Hasło
Adres email
Hasło

Toskańskie przepisy

Toskania słynie z pysznego jedzenia, a niektóre toskańskie dania są znane na całym świecie, co jak magnes przyciąga tu smakoszy i miłośników tradycyjnej włoskiej kuchni. Jeśli chcesz naprawdę dobrze poznać toskańską kuchnię, warto podczas urlopu wybrać się na kurs gotowania lub wycieczkę kulinarną, albo skorzystać z usług prywatnego toskańskiego kucharza. Jeśli zaś po urlopie zechcesz zabrać posmak Toskanii do domu, najlepszym sposobem na to będzie gotowanie twych ulubionych dań.

Zaimponuj znajomym zapraszając ich na obiad złożony z unikalnych toskańskich specjałów albo zrób sobie przyjemność zainspirowanym Toskanią posiłkiem. Możliwe, że podczas prób samodzielnego odtworzenia najlepszych toskańskich potraw będziesz potrzebować pomocy, dlatego poniżej podajemy nasze ulubione przepisy.

Wypróbuj niektóre z wybranych przez nas najlepszych toskańskich posiłków, a zobaczysz, że w mgnieniu oka zostaniesz ekspertem w toskańskiej kuchni. Naucz się gotować znane dania takie jak Panzanella, Papa al pomodoro, Pappardelle Alla Lepre, Cacciucco i Baccalà alla Livornese. Pamiętaj żeby przysłać nam zdjęcia swoich wyrobów i napisać, które przepisy lubisz najbardziej!

Toskańskie przepisy

Baccalà alla Livornese (Dorsz w stylu Livorno)

Liczba porcji: dla 2 osób
Czas przygotowania: 50 minut
Kalorie: 350/porcja
Poziom trudności 2 na 3

Składniki:
400g wymoczonego solonego dorsza
olej do smażenia
200g pomidorów koktajlowych lub pomidorów w puszce
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
czosnek
pietruszka
pieprz
mąka

Szczypcami usunąć ości z solonego dorsza, po czym pokroić go na kawałki.
Poszczególne kawałki ryby oprószyć mąką i mocno obsmażyć z obu stron, a następnie papierowym ręcznikiem kuchennym usunąć nadmiar tłuszczu.
W rondlu zagotować pomidory koktajlowe z oliwą, ząbkami czosnku i pieprzem.
Gdy sos zgęstnieje, delikatnie umieścić w rondlu solonego dorsza.
Gotować przez ok 20 minut, gdyż tyle potrzeba na ugotowanie pomidorów.
Wyjąć ząbki czosnku. Podawać z odrobiną posiekanej natki pietruszki.

Czytaj dalej

Biscotti di Prato alle Mandorle (Migdałowe ciasteczka z Prato)

Liczba porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania: 80 minut
Kalorie: 450/porcja
Poziom trudności 2 na 3

Składniki:
400g mąki
250g cukru
250g migdałów bez skórki
3 jajka
3 żółtka
1 saszetka drożdży
szczypta soli

1. Ubić 2 jaja i żółtka z cukrem, po czym dodać mąkę, drożdże i szczyptę soli. Delikatnie opiec obrane ze skórki migdały, po czym przestudzić i dodać do ciasta.
2. Z ciasta zrobić 3 wałki grubości na 3 palce i wysokości na 1 palec. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze w pewnej odległości od siebie i posmarować ubitym jajkiem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez około 15 minut.
3. Wyjąć z piekarnika i nożem pokroić każdy wałek na plastry. Włożyć z powrotem do piekarnika na około 10 minut, aż będą chrupiące.
4. Ciasteczka najlepiej podawać z dobrym toskańskim winem deserowym.

Czytaj dalej

Insalata di Baccelli (Sałatka z zielonego groszku)


Liczba porcji: dla 2 osób
Czas przygotowania: 25 minut
Kalorie: 300/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki:
1 kg niełuskanego zielonego groszku
250 g dojrzałego sera Pecorino Toscano
2-3 plastry Salame Toscano, grubości 1 cm
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól do smaku
pieprz do smaku

Wyłuskać groszek do miski, po czym dodać ser Pecorino i salami pokrojone w 2 cm kostkę.
Doprawić oliwą z oliwek, solą i pieprzem.

Czytaj dalej

Carciofi Ripieni (Faszerowane karczochy)

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Kalorie: 250/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki:
4 karczochy
bułka tarta
sól
pieprz
4 plastry szynki wędzonej
4 plastry sera Pecorino
olej
czosnek

1. Umyć karczochy, usunąć najbardziej zielone liście, przyciąć ostre końcówki pozostałych liści i rozchylić je na boki jak kwiat.
2. Przyciąć łodygi tak, aby karczochy nie wywracały się na płaskiej powierzchni.
3. Zmiksować w mikserze bułkę tartą, szynkę, czosnek i odcięte końcówki łodyg karczochów.
4. Nałożyć farsz do wnętrza karczochów i ułożyć je w głębokim rondlu z odrobiną oleju. Doprawić solą i pieprzem.
5. Stopniowo podgrzać na małym ogniu. Gdy rondel nagrzeje się, podlać odrobiną wody (nieco mniej niż pół szklanki), przykryć i dalej gotować na małym ogniu.
6. Po 20 minutach ułożyć na karczochach plastry sera Pecorino. Odczekać kilka minut, po czym podawać na gorąco

Czytaj dalej

Fagioli all'uccelletto

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 130 minut
Kalorie: 500/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki
300 g świeżej fasoli cannellini
1/2 szklanki oliwy z oliwek
200 g pomidorów z puszki
4 kiełbaski wieprzowe
1 gałązka szałwii
2 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz mielony do smaku

1. Zacząć od ugotowania fasoli, co wymaga szczególnej uwagi: należy umieścić fasolę w garnku, może być z terakoty, i zalać wodą na wysokość 4 palców.
2. Powoli doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i dalej gotować na małym ogniu aż fasola będzie miękka (ale nie może się rozpadać).
3. Gdy fasola będzie gotowa, w rondlu rozgrzać olej i podsmażyć na nim czosnek i gałązkę szałwii.
4. Po 2-3 minutach dodać pomidory z puszki i dusić aż powstanie dość gęsty sos.
5. Następnie dodać ugotowaną wcześniej fasolę i obrane kiełbaski, i gotować jeszcze przynajmniej przez 15 minut.
6. Doprawić solą i pieprzem.
7. Podawać na gorąco bezpośrednio po przygotowaniu.

Czytaj dalej

Ficattole fritte (Smażone Ficattole)c

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 75 minut
Kalorie: 800/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki:
300 g mąki typ 00
30 g drożdży piwowarskich
woda
sól do smaku
olej do smażenia

1. Oprószyć stolnicę mąką.
2. Rozpuścić drożdże w ½ szklanki letniej wody z dodatkiem szczypty soli. Zmieszać z mąką, w miarę potrzeby dodając więcej wody. Ciasto powinno być dość miękkie.
3. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i przykryć czystą ściereczką lub folią spożywczą.
4. Gdy objętość ciasta podwoi się (po około 1 godz.), rozwałkować wałkiem na grubość około ½ cm.
5. Pokroić na paski i smażyć na gorącym oleju.
6. Posolić i podawać na gorąco. Można podawać z pysznymi wędlinami takimi jak Mortadella di Prato, szynka, salami i Finocchiona.

Czytaj dalej

Fiori di Zucca Fritti (Smażone kwiaty cukinii)

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Kalorie: 260/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki:
kwiaty cukinii
275 ml wody gazowanej
185 g mąki
sól do smaku
olej z nasion

1. Najpierw przygotować ciasto. Przesiać mąkę do dużej miski, po czym stopniowo dodać wodę, uważając aby nie zrobiły się grudki.
2. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, dodać sól, po czym włożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny.
3. Dokładnie wymyć kwiaty, po czym delikatnie zanurzyć je w zimnej wodzie.
4. Odcedzić i delikatnie osuszyć czystą ściereczką.
5. Palcami oderwać od kwiatów łodyżki oraz usunąć pokryte pyłkiem pręciki z wnętrza i drobne listki u podstawy. Włożyć czyste kwiaty cukinii do miski.
6. Na dużej patelni rozgrzać olej z nasion.
7. Delikatnie i pojedynczo maczać kwiaty w cieście, uważając aby ich nie uszkodzić, po czym natychmiast kłaść na rozgrzany olej, pamiętając aby przewrócić w czasie smażenia.
8. Gdy będą gotowe, wyjmować i układać w misce wyłożonej papierowym ręcznikiem kuchennym, aby osączyć nadmiar oleju.
9. Podawać na gorąco.

Czytaj dalej

Pappa al Pomodoro (Zupa pomidorowa)

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 50 minut
Kalorie: 500/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki
800g passaty pomidorowej
300g suchego toskańskiego chleba
1 lt wywaru warzywnego
1 gałązka bazylii
2 g mielonego pieprzu
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 
czosnek (około 2 ząbki) 
2g cukru
2g soli

1. Aby przygotować wywar warzywny należy 1 litrem wody zalać 1 marchewkę, 1 pokrojony seler, 2 pomidory i ½ cebuli, po czym gotować przez przynajmniej ½ godziny.
2. Do głębokiego nieprzywierającego rondla wlać 15 g oliwy z oliwek, dodać 2 obrane ząbki czosnku i dusić przez 2 minuty.
3. Wlać do rondla całą passatę i gotować na małym ogniu przez przynajmniej 15 minut.
4. Dodać pokrojony na kromki chleb, najlepiej suchy.
5. Wlać przynajmniej dwie szklanki wywaru warzywnego, tak aby plastry chleba były całkowicie przykryte.
6. Dodać cukier i gotować na małym ogniu przez 40-50 minut, aby część płynu wygotowała się.
7. Od czasu do czasu mieszać, dzięki czemu zupa będzie się równomiernie gotować, a chleb się rozpadnie.
8. Doprawić solą i pieprzem.
9. Po ugotowaniu zdjąć z ognia i dodać listki bazylii, które nadadzą zupie świeżego, intensywnego aromatu.
10. Gotową zupę podawać w indywidualnych miseczkach lub głębokich talerzach, obficie skropioną oliwą z oliwek.

Czytaj dalej

Pasta fresca (Świeży makaron)

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 50 minut
Kalorie: 260/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki:
200g mąki semoliny
2 jajka

1. Na stolnicę wysypać mąkę i zrobić wgłębienie pośrodku. Do wgłębienia wbić jajka.
2. Zmieszać ze sobą składniki poczynając od środka i pomagając sobie widelcem przy dodawaniu mąki z zewnętrznej części.
3. Po zmieszaniu całości, zagniatać przynajmniej przez 15 minut aż do uzyskania gładkiego ciasta.
4. Włożyć ciasto do miski i przykryć folią śniadaniową. Odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.

Przygotowując inną ilość, używać 1 jajo na 100 g mąki.

Czytaj dalej

Peposo del Valdarno (Pieprzny gulasz z Valdarno)

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 90 minut
Kalorie: 370/porcja
Poziom trudności 2 na 3

Składniki:
1 kg udźca cielęcego
1 litr czerwonego wina (Chianti)
sól do smaku
ziarna czarnego pieprzu
mielony pieprz
5 ząbków czosnku, nieobranego
szałwia
rozmaryn
4 jagody jałowca
1 czerwona cebula
1 marchew
200 g passaty pomidorowej

1. W małej misce zmieszać mielony pieprz z solą. Drobno pokroić cebulę i marchew i odstawić na bok.
2. Pokroić cielęcinę w niezbyt drobną kostkę.
3. Kawałki mięsa obtoczyć we wcześniej przygotowanej soli z pieprzem.
4. Włożyć mięso do rondla z nieobranym czosnkiem, szałwią, rozmarynem, około 15 ziarnami pieprzu czarnego, jagodami jałowca, cebulą, marchwią i passatą pomidorową.
5. Zalać całość czerwonym winem, po czym postawić na dużym ogniu i szybko doprowadzić do wrzenia.
6. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszyć ogień do minimum, po czym gotować przez przynajmniej 2 godziny, od czasu do czasu sprawdzając poziom wina. Gdyby zawartość rondla robiła się zbyt sucha, stopniowo dodać troszkę więcej wina.
7. Podczas gotowania często mieszać.

Czytaj dalej

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Private Tour of Villa Artimino and Wine Tasting

Immerse yourself in the Italian countryside during this private 3-hour tour of Villa Artimino. Located in the picturesque hills of Tuscany, Villa Artimino was one of the country homes of the famous Medici family and overlooks the medieval village of Artimino. Now a UNESCO-listed World Heritage Site, the estate is home to ornate rooms decorated with period furnishings and known for its plethora of chimneys. Afterwards, head to Artimino for delicious Tuscan wine tasting and even some gourmet delicacies (extra fee).

from 149 Euro

Florence Ferrari Tour: VIP Tuscan Countryside Drive

Get behind the wheel of a Ferrari and cruise through Tuscany in Viator VIP style. You’ll drive the head-turning convertible through the hills of Chianti, and enjoy photo stops and a winery visit along the way. After the drive, enjoy a Tuscan lunch and wine tasting before your return to Florence. Drivers must be over 21, and this private VIP experience can be booked as a solo drive or with a passenger.

from 749,5 Euro

Full-Day Walking Tour of Florence Highlights with Duomo Uffizi and Accademia

A full day tour in Florence with skip-the-lines entrance to Uffizi and Accademia. Admire the most important sites of Florence in one day! The tour will give you an overview of the city center, starting from Piazza della Repubblica, admire the Cathedral, Brunelleschi's Dome, Giotto's bell tower, the Baptistery, Piazza della Signoria and cross the Ponte Vecchio to explore the Oltrarno area, and the Pitti Palace.  Visit the Uffizi and its world famous collection of paintings by Botticelli, Leonardo, Michelangelo, Raphael, Caravaggio, and the  Accademia museum, where you will admire the famous original David by Michelangelo.

Tickets will be pre-booked in order to skip the lines at the entrance of museums.

from 140 Euro

Full-Day Tuscan Countryside Bike Tour

Pedal your way through the panoramic landscapes of Tuscany on a bike tour that’s suitable for all experience levels. Take it slow to soak up the views, or work up a sweat for a guilt-free lunch. Around midday, you'll stop to sip wine, savor a traditional Tuscan meal, and learn about the region’s olive oil and winemaking heritage. 

from 85,9 Euro
Zapytaj o oferty
Szukaj
Dodaj zakładkę
To Toskania na Facebooku