Zadzwoń do nas: +48 530 504 008
Adres email
Hasło
Adres email
Hasło

Toskańskie przepisy

Toskania słynie z pysznego jedzenia, a niektóre toskańskie dania są znane na całym świecie, co jak magnes przyciąga tu smakoszy i miłośników tradycyjnej włoskiej kuchni. Jeśli chcesz naprawdę dobrze poznać toskańską kuchnię, warto podczas urlopu wybrać się na kurs gotowania lub wycieczkę kulinarną, albo skorzystać z usług prywatnego toskańskiego kucharza. Jeśli zaś po urlopie zechcesz zabrać posmak Toskanii do domu, najlepszym sposobem na to będzie gotowanie twych ulubionych dań.

Zaimponuj znajomym zapraszając ich na obiad złożony z unikalnych toskańskich specjałów albo zrób sobie przyjemność zainspirowanym Toskanią posiłkiem. Możliwe, że podczas prób samodzielnego odtworzenia najlepszych toskańskich potraw będziesz potrzebować pomocy, dlatego poniżej podajemy nasze ulubione przepisy.

Wypróbuj niektóre z wybranych przez nas najlepszych toskańskich posiłków, a zobaczysz, że w mgnieniu oka zostaniesz ekspertem w toskańskiej kuchni. Naucz się gotować znane dania takie jak Panzanella, Papa al pomodoro, Pappardelle Alla Lepre, Cacciucco i Baccalà alla Livornese. Pamiętaj żeby przysłać nam zdjęcia swoich wyrobów i napisać, które przepisy lubisz najbardziej!

Toskańskie przepisy

Baccalà alla Livornese (Dorsz w stylu Livorno)

Liczba porcji: dla 2 osób
Czas przygotowania: 50 minut
Kalorie: 350/porcja
Poziom trudności 2 na 3

Składniki:
400g wymoczonego solonego dorsza
olej do smażenia
200g pomidorów koktajlowych lub pomidorów w puszce
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
czosnek
pietruszka
pieprz
mąka

Szczypcami usunąć ości z solonego dorsza, po czym pokroić go na kawałki.
Poszczególne kawałki ryby oprószyć mąką i mocno obsmażyć z obu stron, a następnie papierowym ręcznikiem kuchennym usunąć nadmiar tłuszczu.
W rondlu zagotować pomidory koktajlowe z oliwą, ząbkami czosnku i pieprzem.
Gdy sos zgęstnieje, delikatnie umieścić w rondlu solonego dorsza.
Gotować przez ok 20 minut, gdyż tyle potrzeba na ugotowanie pomidorów.
Wyjąć ząbki czosnku. Podawać z odrobiną posiekanej natki pietruszki.

Czytaj dalej

Biscotti di Prato alle Mandorle (Migdałowe ciasteczka z Prato)

Liczba porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania: 80 minut
Kalorie: 450/porcja
Poziom trudności 2 na 3

Składniki:
400g mąki
250g cukru
250g migdałów bez skórki
3 jajka
3 żółtka
1 saszetka drożdży
szczypta soli

1. Ubić 2 jaja i żółtka z cukrem, po czym dodać mąkę, drożdże i szczyptę soli. Delikatnie opiec obrane ze skórki migdały, po czym przestudzić i dodać do ciasta.
2. Z ciasta zrobić 3 wałki grubości na 3 palce i wysokości na 1 palec. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze w pewnej odległości od siebie i posmarować ubitym jajkiem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez około 15 minut.
3. Wyjąć z piekarnika i nożem pokroić każdy wałek na plastry. Włożyć z powrotem do piekarnika na około 10 minut, aż będą chrupiące.
4. Ciasteczka najlepiej podawać z dobrym toskańskim winem deserowym.

Czytaj dalej

Insalata di Baccelli (Sałatka z zielonego groszku)


Liczba porcji: dla 2 osób
Czas przygotowania: 25 minut
Kalorie: 300/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki:
1 kg niełuskanego zielonego groszku
250 g dojrzałego sera Pecorino Toscano
2-3 plastry Salame Toscano, grubości 1 cm
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól do smaku
pieprz do smaku

Wyłuskać groszek do miski, po czym dodać ser Pecorino i salami pokrojone w 2 cm kostkę.
Doprawić oliwą z oliwek, solą i pieprzem.

Czytaj dalej

Carciofi Ripieni (Faszerowane karczochy)

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Kalorie: 250/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki:
4 karczochy
bułka tarta
sól
pieprz
4 plastry szynki wędzonej
4 plastry sera Pecorino
olej
czosnek

Umyć karczochy, usunąć najbardziej zielone liście, przyciąć ostre końcówki pozostałych liści i rozchylić je na boki jak kwiat.
Przyciąć łodygi tak, aby karczochy nie wywracały się na płaskiej powierzchni.
Zmiksować w mikserze bułkę tartą, szynkę, czosnek i odcięte końcówki łodyg karczochów.
Nałożyć farsz do wnętrza karczochów i ułożyć je w głębokim rondlu z odrobiną oleju. Doprawić solą i pieprzem. Stopniowo podgrzać na małym ogniu. Gdy rondel nagrzeje się, podlać odrobiną wody (nieco mniej niż pół szklanki), przykryć i dalej gotować na małym ogniu. Po 20 minutach ułożyć na karczochach plastry sera Pecorino. Odczekać kilka minut, po czym podawać na gorąco

Czytaj dalej

Fagioli all'uccelletto

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 130 minut
Kalorie: 500/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki
300 g świeżej fasoli cannellini
1/2 szklanki oliwy z oliwek
200 g pomidorów z puszki
4 kiełbaski wieprzowe
1 gałązka szałwii
2 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz mielony do smaku

1. Zacząć od ugotowania fasoli, co wymaga szczególnej uwagi: należy umieścić fasolę w garnku, może być z terakoty, i zalać wodą na wysokość 4 palców.
2. Powoli doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i dalej gotować na małym ogniu aż fasola będzie miękka (ale nie może się rozpadać).
3. Gdy fasola będzie gotowa, w rondlu rozgrzać olej i podsmażyć na nim czosnek i gałązkę szałwii.
4. Po 2-3 minutach dodać pomidory z puszki i dusić aż powstanie dość gęsty sos.
5. Następnie dodać ugotowaną wcześniej fasolę i obrane kiełbaski, i gotować jeszcze przynajmniej przez 15 minut.
6. Doprawić solą i pieprzem.
7. Podawać na gorąco bezpośrednio po przygotowaniu.

Czytaj dalej

Ficattole fritte (Smażone Ficattole)c

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 75 minut
Kalorie: 800/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki:
300 g mąki typ 00
30 g drożdży piwowarskich
woda
sól do smaku
olej do smażenia

1. Oprószyć stolnicę mąką.
2. Rozpuścić drożdże w ½ szklanki letniej wody z dodatkiem szczypty soli.
3. Zmieszać z mąką, w miarę potrzeby dodając więcej wody.
4. Ciasto powinno być dość miękkie.
5. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i przykryć czystą ściereczką lub folią spożywczą.
6. Gdy objętość ciasta podwoi się (po około 1 godz.), rozwałkować wałkiem na grubość około ½ cm.
7. Pokroić na paski i smażyć na gorącym oleju.
8. Posolić i podawać na gorąco. Można podawać z pysznymi wędlinami takimi jak Mortadella di Prato, szynka, salami i Finocchiona.

Czytaj dalej

Fiori di Zucca Fritti (Smażone kwiaty cukinii)

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Kalorie: 260/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki:
kwiaty cukinii
275 ml wody gazowanej
185 g mąki
sól do smaku
olej z nasion

Najpierw przygotować ciasto.
Przesiać mąkę do dużej miski, po czym stopniowo dodać wodę, uważając aby nie zrobiły się grudki.
Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, dodać sól, po czym włożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny.
Dokładnie wymyć kwiaty, po czym delikatnie zanurzyć je w zimnej wodzie.
Odcedzić i delikatnie osuszyć czystą ściereczką.
Palcami oderwać od kwiatów łodyżki oraz usunąć pokryte pyłkiem pręciki z wnętrza i drobne listki u podstawy.
Włożyć czyste kwiaty cukinii do miski.
Na dużej patelni rozgrzać olej z nasion.
Delikatnie i pojedynczo maczać kwiaty w cieście, uważając aby ich nie uszkodzić, po czym natychmiast kłaść na rozgrzany olej, pamiętając aby przewrócić w czasie smażenia.
Gdy będą gotowe, wyjmować i układać w misce wyłożonej papierowym ręcznikiem kuchennym, aby osączyć nadmiar oleju.
Podawać na gorąco.

Czytaj dalej

Pappa al Pomodoro (Zupa pomidorowa)

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 50 minut
Kalorie: 500/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki
800 g passaty pomidorowej
300 g suchego toskańskiego chleba
1 litr wywaru warzywnego
1 gałązka bazylii
2 g mielonego pieprzu
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 
czosnek (około 2 ząbki) 
2 g cukru
2 g soli

1. Aby przygotować wywar warzywny należy 1 litrem wody zalać 1 marchewkę, 1 pokrojony seler, 2 pomidory i ½ cebuli, po czym gotować przez przynajmniej ½ godziny.
2. Do głębokiego nieprzywierającego rondla wlać 15 g oliwy z oliwek, dodać 2 obrane ząbki czosnku i dusić przez 2 minuty.
3. Wlać do rondla całą passatę i gotować na małym ogniu przez przynajmniej 15 minut.
4. Dodać pokrojony na kromki chleb, najlepiej suchy.
5. Wlać przynajmniej dwie szklanki wywaru warzywnego, tak aby plastry chleba były całkowicie przykryte.
6. Dodać cukier i gotować na małym ogniu przez 40-50 minut, aby część płynu wygotowała się.
7. Od czasu do czasu mieszać, dzięki czemu zupa będzie się równomiernie gotować, a chleb się rozpadnie.
8. Doprawić solą i pieprzem.
9. Po ugotowaniu zdjąć z ognia i dodać listki bazylii, które nadadzą zupie świeżego, intensywnego aromatu.
10. Gotową zupę podawać w indywidualnych miseczkach lub głębokich talerzach, obficie skropioną oliwą z oliwek.

Czytaj dalej

Pasta fresca (Świeży makaron)

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 50 minut
Kalorie: 260/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki:
200g mąki semoliny
2 jajka

1. Na stolnicę wysypać mąkę i zrobić wgłębienie pośrodku. Do wgłębienia wbić jajka.
2. Zmieszać ze sobą składniki poczynając od środka i pomagając sobie widelcem przy dodawaniu mąki z zewnętrznej części.
3. Po zmieszaniu całości, zagniatać przynajmniej przez 15 minut aż do uzyskania gładkiego ciasta.
4. Włożyć ciasto do miski i przykryć folią śniadaniową. Odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.

Przygotowując inną ilość, używać 1 jajo na 100 g mąki.

Czytaj dalej

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Chianti Classico Wine Tasting

You'll visit Fattoria San Michele in Torri located on a lovely hilltop just outside Florence from which you will admire the Chianti region. A wine tasting session of Chianti Classico, Chianti Colli Fiorentini and Supertuscan paired with local products will follow the visit to the Fattoria. You'll also taste extra-virgin olive oil Laudemio with fresh home-made bread.

from 27 Euro

Kids in Lucca: Stepping Back in Time to the Middle Ages

Accompanied by one of our local specialized guides, you will stroll through the historic center of Lucca walking in the footsteps of the multitudes of pilgrims that visited during the Middle Ages to venerate the famous wooden crucifix called the 'Volto Santo' (Holy Face). You will discover and explore the town but through the inquisitive eyes of your child.


After visiting the historic Zecca (Mint) where a replica of the coins used in that period will be minted for you, you will then attempt to discover the secrets concealed in the facades of the churches. Hidden and mysterious symbols can be found in the Church of San Michele and in the Cathedral of San Martino. Stories of mythical animals and ancient legends will be unveiled. After the exploration, the best gelato in Lucca awaits you!

from 150 Euro

Private Tuscany Tour including Leaning Tower, Sangimignano and Chianti Wine Region

Take a private amazing day trip through the hills of the Tuscan countryside. Stop to visit the Leaning Tower of Pisa and Sangimignano, the most charming village famous for its towers and medieval look.

from 670 Euro

2-Night Ferrari World and Drive Experience with Private Bologna Walking Tour from Florence

Do you like Formula 1 and Ferrari? Then this itinerary is perfect for you! Spend a day completely immersed in the Ferrari world. Visit the Museum in Maranello, discovering the history of Ferrari super cars, looking at the collection of vintage cars and enjoying a test track driving down Viale Enzo Ferrari

from 715 Euro
Kontakt
Szukaj
Dodaj zakładkę
To Toskania na Facebooku