Zadzwoń do nas: +48 530 504 008
Witamy, zarejestruj się
Zadzwoń do nas: +48 530 504 008
Adres email
Hasło

Toskańskie przepisy

Toskania słynie z pysznego jedzenia, a niektóre toskańskie dania są znane na całym świecie, co jak magnes przyciąga tu smakoszy i miłośników tradycyjnej włoskiej kuchni. Jeśli chcesz naprawdę dobrze poznać toskańską kuchnię, warto podczas urlopu wybrać się na kurs gotowania lub wycieczkę kulinarną, albo skorzystać z usług prywatnego toskańskiego kucharza. Jeśli zaś po urlopie zechcesz zabrać posmak Toskanii do domu, najlepszym sposobem na to będzie gotowanie twych ulubionych dań.

Zaimponuj znajomym zapraszając ich na obiad złożony z unikalnych toskańskich specjałów albo zrób sobie przyjemność zainspirowanym Toskanią posiłkiem. Możliwe, że podczas prób samodzielnego odtworzenia najlepszych toskańskich potraw będziesz potrzebować pomocy, dlatego poniżej podajemy nasze ulubione przepisy.

Wypróbuj niektóre z wybranych przez nas najlepszych toskańskich posiłków, a zobaczysz, że w mgnieniu oka zostaniesz ekspertem w toskańskiej kuchni. Naucz się gotować znane dania takie jak Panzanella, Papa al pomodoro, Pappardelle Alla Lepre, Cacciucco i Baccalà alla Livornese. Pamiętaj żeby przysłać nam zdjęcia swoich wyrobów i napisać, które przepisy lubisz najbardziej!

Toskańskie przepisy

Baccalà alla Livornese (Dorsz w stylu Livorno)

Liczba porcji: dla 2 osób
Czas przygotowania: 50 minut
Kalorie: 350/porcja
Poziom trudności 2 na 3

Składniki:
400g wymoczonego solonego dorsza
olej do smażenia
200g pomidorów koktajlowych lub pomidorów w puszce
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
czosnek
pietruszka
pieprz
mąka

Szczypcami usunąć ości z solonego dorsza, po czym pokroić go na kawałki.
Poszczególne kawałki ryby oprószyć mąką i mocno obsmażyć z obu stron, a następnie papierowym ręcznikiem kuchennym usunąć nadmiar tłuszczu.
W rondlu zagotować pomidory koktajlowe z oliwą, ząbkami czosnku i pieprzem.
Gdy sos zgęstnieje, delikatnie umieścić w rondlu solonego dorsza.
Gotować przez ok 20 minut, gdyż tyle potrzeba na ugotowanie pomidorów.
Wyjąć ząbki czosnku. Podawać z odrobiną posiekanej natki pietruszki.

Czytaj dalej

Biscotti di Prato alle Mandorle (Migdałowe ciasteczka z Prato)

Liczba porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania: 80 minut
Kalorie: 450/porcja
Poziom trudności 2 na 3

Składniki:
400g mąki
250g cukru
250g migdałów bez skórki
3 jajka
3 żółtka
1 saszetka drożdży
szczypta soli

1. Ubić 2 jaja i żółtka z cukrem, po czym dodać mąkę, drożdże i szczyptę soli. Delikatnie opiec obrane ze skórki migdały, po czym przestudzić i dodać do ciasta.
2. Z ciasta zrobić 3 wałki grubości na 3 palce i wysokości na 1 palec. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze w pewnej odległości od siebie i posmarować ubitym jajkiem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez około 15 minut.
3. Wyjąć z piekarnika i nożem pokroić każdy wałek na plastry. Włożyć z powrotem do piekarnika na około 10 minut, aż będą chrupiące.
4. Ciasteczka najlepiej podawać z dobrym toskańskim winem deserowym.

Czytaj dalej

Insalata di Baccelli (Sałatka z zielonego groszku)


Liczba porcji: dla 2 osób
Czas przygotowania: 25 minut
Kalorie: 300/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki:
1 kg niełuskanego zielonego groszku
250 g dojrzałego sera Pecorino Toscano
2-3 plastry Salame Toscano, grubości 1 cm
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól do smaku
pieprz do smaku

Wyłuskać groszek do miski, po czym dodać ser Pecorino i salami pokrojone w 2 cm kostkę.
Doprawić oliwą z oliwek, solą i pieprzem.

Czytaj dalej

Carciofi Ripieni (Faszerowane karczochy)

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Kalorie: 250/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki:
4 karczochy
bułka tarta
sól
pieprz
4 plastry szynki wędzonej
4 plastry sera Pecorino
olej
czosnek

1. Umyć karczochy, usunąć najbardziej zielone liście, przyciąć ostre końcówki pozostałych liści i rozchylić je na boki jak kwiat.
2. Przyciąć łodygi tak, aby karczochy nie wywracały się na płaskiej powierzchni.
3. Zmiksować w mikserze bułkę tartą, szynkę, czosnek i odcięte końcówki łodyg karczochów.
4. Nałożyć farsz do wnętrza karczochów i ułożyć je w głębokim rondlu z odrobiną oleju. Doprawić solą i pieprzem.
5. Stopniowo podgrzać na małym ogniu. Gdy rondel nagrzeje się, podlać odrobiną wody (nieco mniej niż pół szklanki), przykryć i dalej gotować na małym ogniu.
6. Po 20 minutach ułożyć na karczochach plastry sera Pecorino. Odczekać kilka minut, po czym podawać na gorąco

Czytaj dalej

Fagioli all'uccelletto

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 130 minut
Kalorie: 500/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki
300 g świeżej fasoli cannellini
1/2 szklanki oliwy z oliwek
200 g pomidorów z puszki
4 kiełbaski wieprzowe
1 gałązka szałwii
2 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz mielony do smaku

1. Zacząć od ugotowania fasoli, co wymaga szczególnej uwagi: należy umieścić fasolę w garnku, może być z terakoty, i zalać wodą na wysokość 4 palców.
2. Powoli doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i dalej gotować na małym ogniu aż fasola będzie miękka (ale nie może się rozpadać).
3. Gdy fasola będzie gotowa, w rondlu rozgrzać olej i podsmażyć na nim czosnek i gałązkę szałwii.
4. Po 2-3 minutach dodać pomidory z puszki i dusić aż powstanie dość gęsty sos.
5. Następnie dodać ugotowaną wcześniej fasolę i obrane kiełbaski, i gotować jeszcze przynajmniej przez 15 minut.
6. Doprawić solą i pieprzem.
7. Podawać na gorąco bezpośrednio po przygotowaniu.

Czytaj dalej

Ficattole fritte (Smażone Ficattole)c

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 75 minut
Kalorie: 800/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki:
300 g mąki typ 00
30 g drożdży piwowarskich
woda
sól do smaku
olej do smażenia

1. Oprószyć stolnicę mąką.
2. Rozpuścić drożdże w ½ szklanki letniej wody z dodatkiem szczypty soli. Zmieszać z mąką, w miarę potrzeby dodając więcej wody. Ciasto powinno być dość miękkie.
3. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i przykryć czystą ściereczką lub folią spożywczą.
4. Gdy objętość ciasta podwoi się (po około 1 godz.), rozwałkować wałkiem na grubość około ½ cm.
5. Pokroić na paski i smażyć na gorącym oleju.
6. Posolić i podawać na gorąco. Można podawać z pysznymi wędlinami takimi jak Mortadella di Prato, szynka, salami i Finocchiona.

Czytaj dalej

Fiori di Zucca Fritti (Smażone kwiaty cukinii)

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Kalorie: 260/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki:
kwiaty cukinii
275 ml wody gazowanej
185 g mąki
sól do smaku
olej z nasion

1. Najpierw przygotować ciasto. Przesiać mąkę do dużej miski, po czym stopniowo dodać wodę, uważając aby nie zrobiły się grudki.
2. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, dodać sól, po czym włożyć do lodówki na przynajmniej pół godziny.
3. Dokładnie wymyć kwiaty, po czym delikatnie zanurzyć je w zimnej wodzie.
4. Odcedzić i delikatnie osuszyć czystą ściereczką.
5. Palcami oderwać od kwiatów łodyżki oraz usunąć pokryte pyłkiem pręciki z wnętrza i drobne listki u podstawy. Włożyć czyste kwiaty cukinii do miski.
6. Na dużej patelni rozgrzać olej z nasion.
7. Delikatnie i pojedynczo maczać kwiaty w cieście, uważając aby ich nie uszkodzić, po czym natychmiast kłaść na rozgrzany olej, pamiętając aby przewrócić w czasie smażenia.
8. Gdy będą gotowe, wyjmować i układać w misce wyłożonej papierowym ręcznikiem kuchennym, aby osączyć nadmiar oleju.
9. Podawać na gorąco.

Czytaj dalej

Pappa al Pomodoro (Zupa pomidorowa)

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 50 minut
Kalorie: 500/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki
800g passaty pomidorowej
300g suchego toskańskiego chleba
1 lt wywaru warzywnego
1 gałązka bazylii
2 g mielonego pieprzu
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 
czosnek (około 2 ząbki) 
2g cukru
2g soli

1. Aby przygotować wywar warzywny należy 1 litrem wody zalać 1 marchewkę, 1 pokrojony seler, 2 pomidory i ½ cebuli, po czym gotować przez przynajmniej ½ godziny.
2. Do głębokiego nieprzywierającego rondla wlać 15 g oliwy z oliwek, dodać 2 obrane ząbki czosnku i dusić przez 2 minuty.
3. Wlać do rondla całą passatę i gotować na małym ogniu przez przynajmniej 15 minut.
4. Dodać pokrojony na kromki chleb, najlepiej suchy.
5. Wlać przynajmniej dwie szklanki wywaru warzywnego, tak aby plastry chleba były całkowicie przykryte.
6. Dodać cukier i gotować na małym ogniu przez 40-50 minut, aby część płynu wygotowała się.
7. Od czasu do czasu mieszać, dzięki czemu zupa będzie się równomiernie gotować, a chleb się rozpadnie.
8. Doprawić solą i pieprzem.
9. Po ugotowaniu zdjąć z ognia i dodać listki bazylii, które nadadzą zupie świeżego, intensywnego aromatu.
10. Gotową zupę podawać w indywidualnych miseczkach lub głębokich talerzach, obficie skropioną oliwą z oliwek.

Czytaj dalej

Pasta fresca (Świeży makaron)

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 50 minut
Kalorie: 260/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki:
200g mąki semoliny
2 jajka

1. Na stolnicę wysypać mąkę i zrobić wgłębienie pośrodku. Do wgłębienia wbić jajka.
2. Zmieszać ze sobą składniki poczynając od środka i pomagając sobie widelcem przy dodawaniu mąki z zewnętrznej części.
3. Po zmieszaniu całości, zagniatać przynajmniej przez 15 minut aż do uzyskania gładkiego ciasta.
4. Włożyć ciasto do miski i przykryć folią śniadaniową. Odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.

Przygotowując inną ilość, używać 1 jajo na 100 g mąki.

Czytaj dalej

Peposo del Valdarno (Pieprzny gulasz z Valdarno)

Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 90 minut
Kalorie: 370/porcja
Poziom trudności 2 na 3

Składniki:
1 kg udźca cielęcego
1 litr czerwonego wina (Chianti)
sól do smaku
ziarna czarnego pieprzu
mielony pieprz
5 ząbków czosnku, nieobranego
szałwia
rozmaryn
4 jagody jałowca
1 czerwona cebula
1 marchew
200 g passaty pomidorowej

1. W małej misce zmieszać mielony pieprz z solą. Drobno pokroić cebulę i marchew i odstawić na bok.
2. Pokroić cielęcinę w niezbyt drobną kostkę.
3. Kawałki mięsa obtoczyć we wcześniej przygotowanej soli z pieprzem.
4. Włożyć mięso do rondla z nieobranym czosnkiem, szałwią, rozmarynem, około 15 ziarnami pieprzu czarnego, jagodami jałowca, cebulą, marchwią i passatą pomidorową.
5. Zalać całość czerwonym winem, po czym postawić na dużym ogniu i szybko doprowadzić do wrzenia.
6. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszyć ogień do minimum, po czym gotować przez przynajmniej 2 godziny, od czasu do czasu sprawdzając poziom wina. Gdyby zawartość rondla robiła się zbyt sucha, stopniowo dodać troszkę więcej wina.
7. Podczas gotowania często mieszać.

Czytaj dalej

Panzanella

Liczba porcji: dla 2 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Kalorie: 500/porcja
Poziom trudności 1 na 3

Składniki:
4-5 dojrzałych pomidorów 
15 listków bazylii
sól do smaku
mielony czarny pieprz do smaku
400g krojonego toskańskiego chleba
1 mały ogórek
½ szklanki octu winnego z czerwonego wina
1 duża czerwona cebula
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

1. Namoczyć toskański chleb w misce (najlepiej używać suchego chleba).
2. Drobno pokroić cebulę i zalać połową szklanki octu winnego.
3. Umyć ogórki i pokroić na plasterki. Jeśli ogórek jest duży przekroić go na pół.
4. Pokroić pomidory na średniej wielkości kawałki i odlać nadmiar płynu.
5. Odcisnąć chleb, usuwając jak najwięcej wody, po czym zmieszać z pokrojonymi pomidorami, ogórkami i cebulą (po odlaniu octu).
6. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dodać odrobinę oliwy. Posiekać około dziesięć listków bazylii i dodać do miski z panzanellą, po czym dokładnie wymieszać rękami. Kilka listków bazylii zatrzymać do ozdoby.

Czytaj dalej

Poznaj Toskanię na wycieczkach z

Tuscan Cooking Class and Dinner in Florence

Make like a real Tuscan cook on this 4.5-hour evening cooking class in a historical palace (palazzo) in Florence. Working in a modern kitchen in the old building, learn how to create a quintessential Tuscan 4-course dinner of staples such as Hunter’s Chicken (chicken stew), fresh pasta and ‘tiramisu’ (cocoa, espresso and mascarpone pudding). Gain valuable insider tips from an expert local chef, and then enjoy your dishes during a convivial dinner, complete with well-matched Tuscan wine.


Receive personalized attention on a small-group class limited to no more than 12 people.

from 68 Euro

Taste of Chianti: Tuscan Cheese, Wine and Lunch from Florence

Treat your taste buds on a full-day Chianti wine and food tour from Florence and sample some of Tuscany’s finest wine, cheese, meat, chocolate and more! With a local guide who is passionate about the region’s food heritage, travel through the countryside by 4x4 off-road vehicle and tour an historic villa, and a Chianti Classico winery. Up to seven glasses of wine are included throughout the day, plus several food samples and a 3-course meal at a traditional restaurant in the Chianti hills.

from 150 Euro

Small-Group Florence Food Walking Tour

Discover the gourmet delights of Florence on a 3.5-hour small-group walking tour! Follow your expert guide through the city and eat and drink like the locals. Sip rich Italian coffee, browse a typical Florentine delicatessen, explore the San Lorenzo Central Market, visit a wine shop and sample the best gelato in town!

This small-group walking tour is limited to twelve people to ensure a more personalized experience.

from 65 Euro

Breakfast at the Uffizi's Small-Group Early-Entrance Tour

The ultimate experience if you want to visit the Uffizi Gallery (...and you can’t leave this city without visiting Florence - and Italy’s - most famous museum!) being among the very first to enter the museum. A small-group guided tour that will let you discover all the main masterpieces, under the guidance on an art expert and professional guide. And then enjoy a delicious Italian breakfast on the magnificent ancient terrace of the museum.

from 69 Euro
Zapytaj o oferty
Szukaj
Dodaj zakładkę
To Toskania na Facebooku